Maailma kuulsaim sõudevõistlus peeti Emajõe mõõtu veekogul, võistlustules oli ka Eesti juurtega sportlane

Siim Kaasik
, reporter
Copy
Cambridge kaheksapaat võitu tähistamas.
Cambridge kaheksapaat võitu tähistamas. Foto: NEIL HALL/Pool via REUTERS

Pühapäeval peeti kaheaastase pausi järel maailma üks legendaarseimad võistlusi – 166. korda sõideti Oxfordi ja Cambridge’i ülikoolide vaheline kaheksapaatide võiduajamine.

Koroonaviirusest tingituna jäeti eelmise aasta võistlus ära, mis omakorda tähendas, et konkureerivad õppeasutused polnud saanud piike murda enam kui 700 päeva.

Jõuproovi muutis ainulaadseks seegi, et Hammersmithi silla sulgemise ning pealinna Londoni ülirangete koroonameetmete tõttu koliti võistlus ligemale 120 kilomeetrit eemal asuvale Suur-Ouse’i jõele, mis on tuntud Cambridge’i kodujõena ega ole Emajõest sugugi laiem. Ühtlasi oli see esimene kord pärast 1845. aastat, mil võistlus toimus väljaspool Londonit, vahendab Eesti Sõudeliit.

Nii naiste kui ka meeste võistluse võitis Cambridge. Naiste sõidus vahetus liider suisa kolm korda, kuid finišiponnistusega suutis Cambridge edumaa paadi pikkuseks kasvatada.

Meestegi sõit oli viimase 18 aasta tasavägiseim. Kuigi Cambridge suutis juba esimese 500 meetriga tuntava vahe sisse sõita, näitas Oxford hambaid, vähendades ligemale kilomeeter enne finišit vahe kõigest neljandiku paadi korpusest. Siiski õnnestus koduvetel sõudnud Cambridge’il lõpuks vahet veidi suurendada ja võita.

Oxfordi ülikooli eest võistles ka Eesti juurtega britt Tobias Schröder, kellest Postimees kirjutas möödunud aastal põhjaliku loo. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles