Prantsusmaal kahtlustatakse ligi 400 treenerit alaealiste sportlaste vägistamises või selle varjamises (1)

Siim Kaasik
, reporter
Copy
Sarah Abitboli paljastused tõid päevavalgele Prantsusmaa spordimaastiku tumeda poole.
Sarah Abitboli paljastused tõid päevavalgele Prantsusmaa spordimaastiku tumeda poole. Foto: OLIVIER MORIN/AFP

Prantsusmaal esitati ligi 400 treenerile ja õpetajale kahtlustus seksuaalses ründamises või nende tegude kinnimätsimises. 

Prantsusmaa spordiminister Roxana Maracineanu teatas, et suur osa ohvritest olid alla 15-aastased. Laste väärkohtlemine hõlmas seksuaalset vägivalda, ahistamist ja teisi vägivallatüüpe.

Kahtlusalustest ligi 60 inimest on saanud kriminaalsüüdistuse, enam kui 100 on ajutiselt või jäädavalt oma ametipostilt eemaldatud. Suur osa uurimistest on hetkel pooleli.

Ahistamisjuhtumeid oli üle kogu Prantsusmaa ning kahtlustuse on saanud kokku 48 erineva spordivaldkonna treenerit. 96 protsenti kahtlusalustest on mehed. Ohvritest oli suur enamus, 83 protsenti kas naised või tüdrukud. 63 protsenti ohvritest olid alla 15-aastased, teatas Prantsusmaa spordiminister.

Uurimine sai alguse 2020. aasta veebruaris, mil kümnekordne Prantsusmaa iluuisutamise meister Sarah Abitbol kirjutas oma raamatus, et tema endine treener Gilles Beyer vägistas teda aastate jooksul korduvalt. Sportlane oli siis alles teismeeas.

Beyerile on esitatud süüdistus vägistamises ning tema võimalike kuritegude uurimine käib.

Abitboli paljastused andsid jõudu teistelegi sportlastele oma hirmsaid lugusid rääkida. Prantsusmaa spordiministeerium lõi selleks ka spetsiaalse platvormi.  

Laupäeval jõustus Prantsusmaal uus ja senisest rangem seadus, mis reguleerib spordipedagoogide tööd. Samuti lubasid Prantsusmaa valitsus ja spordialaliidud väärkohtlemissüüdistustele senisest jõulisemalt ja kiiremini reageerida.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles