10 AASTAT TAGASI Andrus Veerpalu elu raskeim tund - pisarad, vaikus, põgenemine

Postimees Sport
Copy
Andrus Veerpalu kümme aastat tagasi toimunud ajaloolisel pressikonverentsil.
Andrus Veerpalu kümme aastat tagasi toimunud ajaloolisel pressikonverentsil. Foto: PRIIT SIMSON/PM/SCANPIX BALTICS

2011. aasta 7. aprillil toimus pressikonverents, mis raputas Eesti spordimaastiku. Andrus Veerpalu astus kaamerate ette ja tunnistas, et tema dopinguproov osutus positiivseks. Taasavaldame kümme aastat tagasi ilmunud artikli.

Andrus Veerpalu, Eesti suusatamise ja kogu Eesti spordi suur sangar, lahkub pressikonverentsi ruumist pisarsilmi. Ametlikult on kahekordne olümpiavõitja süüdi dopingu tarvitamises – kangelasest on saanud valemängija. 40-aastase mehe särava karjääri lõpp on ootamatult valus.

Tallinnas Olümpia hotelli akende taga kallab kevadist vihma – taevas nutab, sõnab üks ajakirjanik tabavalt. Eesti spordi olulisema pressikonverentsi ametlik osa on just lõppenud. ETV, mitme raadiojaama ja veebiportaali otseülekannete kaudu on üle kogu Eesti paisatud uudis, mida paljud aimasid juba ette – Veerpalult võetud dopinguproov on osutunud positiivseks. Paljude spordisõprade maailm on kokku varisenud.

Ligi tund aega istus Veerpalu koos mitme tõsise mehega pressikonverentsi laua taga ja vastas ajakirjanike küsimustele. Õhk oli paks, ajakirjanike küsimused kobavad ja spetsialistide selgitused keerulised. Lõpuks on mees laua tagant pääsenud ja jagab oma tavapärasel tagasihoidlikul moel lisaintervjuusid. Tema otsaesine pärlendab higist.

Kuid vaatamata ebamugavale olukorrale toovad ühe seltskonnauudiseid edastava väljaande reporteri küsimused suusamehe näole hetkeks isegi muige. Kuid see on vaid hetk. Hinge kriipivad intervjuud ootavad veel ees.

Andrus Veerpalu, kas võid käsi piiblil vanduda, et pole dopingut tarvitanud?

Jah, ma võin vanduda, et pole dopingut tarvitanud!

Kas teavitasid positiivsest dopinguproovist kohe ka oma abikaasat ja lapsi?

Abikaasale rääkisin.

Lastele mitte, kas püüdsid neid säästa?

Jah.

Pärast vaevukuuldavat jah-sõna pöörab Veerpalu järsku ajakirjanikele selja. Nelja lapse isa silmadesse valguvad pisarad. Lastele tekitatud valu peale mõtlemine murrab ka kõige vägevama ja väliselt rahuliku inimese. Ta otsib laualt veeklaasi, joob, kuid ei suuda rahuneda.

Pisaratega võideldes otsib Veerpalu teed väljapääsu poole, fotograafid püüavad südantlõhestavaid pilte, kuid keegi ei muutu liialt pealetükkivaks. Suusaliidu peasekretär Jüri Järv juhatab mehe samas hotellis asuvasse tuppa. Emotsioonid on kasvanud üle pea.

Jüri Järv (suusaliidu peasekretär), talutab nutvat Andrus Veerpalu pressikonverentsilt ära.
Jüri Järv (suusaliidu peasekretär), talutab nutvat Andrus Veerpalu pressikonverentsilt ära. Foto: PRIIT SIMSON/PM/SCANPIX BALTICS

Kuid läheme ajas tunnikese tagasi. Pressikonverentsil istus Veerpalu pika laua taga ja puuris silmadega enda ees olevat mikrofoni. Kui üritust juhtinud Järv andis talle sõna, olid spordimehe esimesed laused nii vaiksed, et neid polnud kuulda isegi paari meetri kaugusel.

Lõpuks mees kogus end ja lausus juba kuuldavamalt: «Tahan teie kõigi ees teatada, et ma ei ole keelatud aineid tarvitanud – ei võistlustel ega ka treeningutel. Kõik minu võidud ja head tulemused on saavutatud läbi raske ja visa töö. Tahan vabandada kõigi pöidlahoidjate ja lähedaste ees, kes on pidanud viimastel nädalatel närvipinget taluma.»

Uskuda või mitte – see on igaühe otsustada, kuid vähemalt esialgu räägivad kõik faktid Veerpalu vastu. 29. jaanuaril Otepääl võetud dopinguproov ostus positiivseks, kasvuhormooni hGH tase oli normist kõrgem.

Sportlane ise, treener Mati Alaver, arst Tarvo Kiudma, suusaliidu president Toomas Savi ja peasekretär Jüri Järv teadsid proovi tulemust juba 15. veebruarist saadik. See muutis võimatuks kahekordse olümpiavõitja ja maailmameistri osalemise Oslo MMil, ning kui lisada suusameest tabanud haigus, otsustati 23. veebruaril teatada pika karjääri lõpetamisest. Kohe otsustati seegi, et A-proovi ei avalikustata, vaid esitatakse taotlus B-proovi avamiseks.

Andrus Veerpalu ja suusaliidu poolt antud pressikonverents. Laua taga istuvad Andrus Veerpalu, Mati Alaver, Aivar Pilv, Jüri Laasik, Jüri Järv ja Toomas Savi.
Andrus Veerpalu ja suusaliidu poolt antud pressikonverents. Laua taga istuvad Andrus Veerpalu, Mati Alaver, Aivar Pilv, Jüri Laasik, Jüri Järv ja Toomas Savi. Foto: RAIGO PAJULA/PM/SCANPIX BALTICS

Alaveri sõnul aimasid nad kohe, miks võis proov anda sellise tulemuse. Enne proovi võtmist oli Veerpalu teinud kolm ja pool tundi kestva raske treeningu. Lisaks oli ta kiiremaks taastumiseks tarvitanud kasvuhormoonide taset tõstvaid lubatud preparaate. Veerpalu nõustava doktor Jüri Laasiku sõnul võiski see kõik kergitada kasvuhormoonide taseme üle lubatud piiri.

Alaver ja Veerpalu väitsid, et neil püsis usk – B-proov võib olla negatiivne ja tegemist on lihtsalt suure arusaamatusega. B-proovi avamine võttis aega. Treeneri sõnul ei soovitud esmalt sellega varjutada Oslo MMi, hiljem olid aga Kölnis asuvas dopingulaboris pikad järjekorrad.

Samal ajal jätkati Veerpalu süütuse tõestamiseks spetsialistide kaasamist. Nii jõutigi lõpuks selle ala asjatundja doktor Laasikuni. Juriidilise korrektsuse tagamiseks palkas Veerpalu tippadvokaat Aivar Pilve.

Laasik oligi see mees, kes viibis mitu päeva Kölnis ja oli B-proovi avamise juures. Imet ei sündinud, kolmapäeval saigi ta mitteametliku kinnituse, et proov oli positiivne, eile pärastlõunal jõudis Eestisse ka ametlik kinnitus.

Vaatamata kõigele jäi Veerpalu endale kindlaks – ta pole dopingut tarvitanud. Võitlus tema puhtuse eest jätkub.

«Oleme FISile teatanud, et soovime kasutada Veerpalu ära­kuulamisõigust kolleegiumis. Sportlasel on seal võimalik anda selgitusi toimunu kohta ja kommenteerida, mis põhjustel ja miks ta tulemust enda suhtes ebaõiglaseks peab,» selgitas Pilv.

«Juhuks kui ka ärakuulamise järgselt peaks langetatama otsus, et tegemist on dopingureeglite rikkumisega, oleme sunnitud pöörduma rahvusvahelisse spordi arbitraažikohtusse,» lisas ta.

Pilv tunnistas, et on valmis koos Veerpaluga lõpuni välja minema, sest usub kahekordse olümpiavõitja süütust. «Advokaat peab lähtuma kliendi soovist. Ja kui klient seda soovib, siis ma olen valmis,» nentis ta.

***

26. märtsil 2013 sai teatavaks, et Rahvusvaheline spordiarbitraaž (CAS) tühistas 23. augustil 2011 Rahvusvahelise suusaliidu (FIS) dopingupaneeli poolt Veerpalule kasvuhormooni tarvitamise eest määratud kolmeaastase võistluskeelu.

Kokkuvõttes leidis CASi paneel, et kuigi mitmed faktorid viitasid sellele, et Veerpalu tõepoolest tarvitas välistekkelist kasvuhormooni. Samas leiti, et Rahvusvahelise antidopingu agentuuri (WADA) testi puhul on piirväärtusi käsitletud valesti ning esines protseduurilisi vigu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles