Rassismiskandaal Hispaanias sai lahenduse: väidetavalt solvanud pallur vabastati süüst

Karl-Joosep Küngas
Copy
Valencia jalgpallurid mõned hetked enne väljakult lahkumist..
Valencia jalgpallurid mõned hetked enne väljakult lahkumist.. Foto: ROMAN RIOS/EPA/Scanpix

Aprilli alguses raputas Hispaania jalgpalli rassismiskandaal, kui Cadizi mängija Juan Cala olevat väidetavalt Valencia kaitsjat Mouctar Diakhabyt rassistlikult solvanud. Kohalik kõrgliiga otsustas pärast uurimist Calat mitte karistada.

Sündmused hakkasid hargnema 4. aprillil toimunud Cadizi ja Valencia vahelise kohtumise 29. minutil, kui Diakhaby hakkas ühtäkki Calad platsil taga ajama. Kätte saanuna sõnelesid mängijad pikalt omavahel, pärast mida siirdus Diakhaby otsustavalt riietusruumi: meeskond tema järel. Mõne aja möödudes naasid Valencia jalgpallurid väljakule, ent ilma Diakhabyta, kelle vahetas välja Hugo Guillamon.

«29. minutil peatasin kohtumise meeskondade omavahelise konflikti tõttu. Valencia mängija number 12, Mouctar Diakhaby – kes sai vastasega vaidlemise eest kollase kaardi – teatas, et Cadizi mängija number 16 Juan Torres Ruiz (kelle hüüdnimi on Cala – toim.) kutsus teda «s**aseks mustaks»,» kulges õigusemõistja Medie Jimenezi seletus olukorrast.

Hispaania kõrgliiga kasutas süüdistuste uurimiseks huultelt lugemise eksperte ja sealt leiti, et lõpuks puuduvad tõendid Juan Cala ebasobiva keelekasutuse kohta. «Vaatasime läbi kõik olemasolevad videod. Samuti palkasime huultelt lugemise eksperdi, kes analüüsis nii mängijate vestlust kui ka kehakeelt,» seisis Hispaania kõrgliiga pressiteates.

Uurimine täielikult siiski lõppenud pole, sest olukorraga tegeleb ka Hispaania jalgpalliliit. Valencia klubi on veendunud, et kõrgliiga eksperdid ei suutnud täielikult tuvastada, mida juhtunu käigus mängijad rääkisid.

«Videode põhjal ei saa kinnitada sõnu, mida Diakhaby täpselt skandaalse olukorra ajal kuulis. Kuigi tõendeid ei leitud, pole välistatud, et säärast väljendit tema suunas ei kasutatud. Klubi võitleb endiselt Diakhaby õiguste eest,» selgitas Valencia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles