Tokyo pileti teeninud Fosti: tuletasin endale poolel maal meelde, et maraton algab 30. kilomeetrist

Mariel Gregor
Copy
Roman Fosti loodab püstitada selle aasta ainsatel kergejõustiku tiitlivõistlustel isikliku tippmargi.
Roman Fosti loodab püstitada selle aasta ainsatel kergejõustiku tiitlivõistlustel isikliku tippmargi. Foto: Tairo Lutter

Maratoonar Roman Fosti jooksis Itaalias Siena Ampugnano lennujaama territooriumil spetsiaalselt Tokyo olümpianormi püüdmiseks korraldatud võistlusel aja 2:10.46 ja teenis olümpiapääsme.

Fosti lõpetas jooksu 119 mehe konkurentsis 29. kohaga, olümpianormiks oli 2:11.30. Ühtlasi oli tegu tema isikliku rekordiga. Fosti varasem tippmark pärines 2019. aasta detsembrist, kui ta jooksis Valencia maratonil välja aja 2:12.49.

Esmalt joosti kaks korda 1 km pikkusel ringil, seejärel veel 8x5 km pikkusel ringil. Jooksu algus oli Fosti sõnul närviline. «Esimesed 8-10 kilomeetril oli positsioonivõitlust ja tempo aeglane. Aga siis jänes rahustas maha jooksu ja saime pundiga hea rütmi,» kommenteeris sportlane.

Ta rääkis, et ilm alguses head ei tõotanud: «Soojendusele minnes oli natuke ärev tunne, sest ilm oli tuuline ja vihmane ning üsa jahe. Stardis oli ikka lõdisev olla, kuskil 8 kraadi oli. Aga pärast 45 minut läks ilm paremaks ja kerge seenevihm ei häirinud. Samm oli hea, enesetunne hea.»

Poolel maal tuletas jooksja endale vaatamata heale enesetundele meelde, et hõisata on vara. «Tuletasin jah meelde, et maraton algab ikkagi 30. kilomeetrist ja pole vaja hakata juba olümpiale mõtlema. Lõpuosas läks hingamine küll intensiivseks, aga mitte häirivalt, suutsin sammu hoida. Lõpuks oli distantsi teine pool esimesest ainult 15 sekundit aeglasem, mis on väga hea,» kirjeldas Fosti jooksu. «Kosusin samuti suhteliselt kiirelt, sest treenitus on hea.»

Juba täna alustab Fosti reisi tagasi Keeniasse, kus ta treenib ja Tokyo mängudeks valmistub. Euroopas loodab ta joosta 5. juunil, kui Londonis toimuvad Euroopa karikavõistlused.

Naistest oli stardis ka Kaisa Kukk, kes sai ajaga 2:43.26 naistest 26. koha, tema jaoks jäi olümpianorm pea 15 minuti kaugusele.

Fosti reisist Keeniast Itaaliasse loe pikemalt homsest Postimehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles