Raskelt haigeks jäänud kergejõustikulegend kaotas kehakaalust 15 kg: liikumine on jätkuvalt keeruline

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Patrik Sjöberg 2011. aastal.
Patrik Sjöberg 2011. aastal. Foto: NIKLAS LARSSON / SCANPIX

Rootsi kõrgushüppelegendi Patrik Sjöbergi tabas märtsi alguses tõsine kopsupõletik, mistõttu pidi ta ligemale kuu aega haiglas veetma. Praeguseks on 56-aastane mees sealt küll juba välja kirjutatud, kuid see ei tähenda, et ta täiel rinnal elu saaks nautida.

Tegelikkusest sattus Sjöberg haiglasse autoavarii tõttu, pärast mida otsustas ta arstlikust läbivaatusest loobuda. Nõnda jäi avastamata kopsutrauma, millest kasvaski välja sepsis ja kopsupõletik. 

«See oli jõudnud nii kaugele, et ma poleks ilmselt enam päevagi kauem ilma meditsiinilise abita ellu jäänud,» kirjeldas Sjöberg oma olukorda toona. «Mul oli tugev kõha, mis mõjutas kopse. Tekkis palavik ja olin alati väsinud. Hakkasin ise diagnoose panema. Arvasin, et paranen sellest rohke une ja vee joomisega. Tegin nalja, et lähen arsti juurde. Minu motoks on alati olnud see, et teisi vaevavad hullemad asjad kui mind.»

Lõpuks õnnestus sõpradel rootslasele siiski aru pähe panna ning ta nõustus endale arsti kutsuma. Pärast seda toimetatigi Sjöberg kiiremas korras haiglasse, kus ta paranes siis ca kuu aega. 

Nüüdseks on ta haiglast juba välja kirjutatud, kuid sellel kõigel oli oma hind. Nimelt on ta kaotanud 15 kg oma kehakaalust. «On paganama raske, kui keha lihtsalt ei käitu nii nagu tahaks,» kirjutas Sjöberg Instagrami. «Liikumine on jätkuvalt keeruline: mu motoorsed oskused pole praegu sellele tasemel, mis nad olid enne haigust. Mul on olnud suuri probleeme ka isuga.»

«Ma ei taha niimoodi oma ülejäänud elu veeta. Kindlasti tahan oma keha ja närvisüsteemi taastada. Kuna jõusaalis käimine ei tule praegu [koroona tõttu] kõne alla, siis olen üritanud leida kohti, kust saaks trenažööri koju laenutada. Kui keegi teab, kust saaksin ratta endale koju, siis võite ühendust võtta,» lõpetas rootslane alandlikult.

Sjöberg krooniti 1987. aastal Roomas kõrgushüppe maailmameistriks ja olümpiamängudelt jäi tema saagiks kaks hõbedat ning üks pronks. 1987. aastal noppis ta aastaks enda nimele ka kõrgushüppe maailmarekordi tulemusega 2.42.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles