Andrus Veerpalu mõisteti lõpuks süüdi (10)

Postimees Sport
Copy
Andrus Veerpalu.
Andrus Veerpalu. Foto: Tairo Lutter

Rahvusvaheline Suusaliit (FIS) andis kolmapäeval teada, et kaks aastat tagasi Seefeldis toimunud põhja suusaalade MMil lahvatanud dopinguskandaalis vahele jäänud kahekordne olümpiavõitja Andrus Veerpalu mõisteti viimaks süüdi.

Rahvusvaheline Spordikohus (CAS) mõistis Veerpalu süüdi suures dopinguskeemis osalemises ning talle määrati kaheaastane võistluskeeld, mis aegub 2023. aasta 17. märtsil. Kahekordne olümpiavõitja oli viimane politseioperatsiooni «Aadrilaskmine» käigus vahele jäänud osaline, kellele polnud veel ametlikku karistust määratud.

Otsusest ilmneb, et Veerpalu eksis 2016. aastal välja antud dopingureeglite punkti 2.9 vastu, mis tähendab dopingusüsteemis osalemist, abistamist ja asjade varjamist. Kuna otsust edasi ei kaevatud, jõustus see kohe. Täpsem info avaldatakse CASi koduleheküljel peagi. 

See kõik ei tähenda siiski, et Seefeldi saagale oleks nüüd lõplikult joon alla tõmmatud. Sportlikus plaanis võib see küll nii olla, kuid paralleelselt käib Austria politseis protsess Andrus Veerpalu, Andreas Veerpalu ja Karel Tammjärv vastu.

Need kohtuistungid pidanuks esialgu hoo sisse saama mullu oktoobris, kuid koroonaviiruse ja sellest tulenevate piirangute tõttu on istungeid siiani vaid edasi lükatud.

«Austria koroonaolukorra tõttu pole praegu võimalik välismaalastega vettpidavaid läbirääkimisi pidada. Seetõttu pole teie poolt mainitud inimeste kohtuistungite kuupäev paigas,» sõnas Innsbrucki maakohtu asepresident Andreas Stutter hiljuti Postimehele

Prokuratuur süüdistab Karel Tammjärve ja Andreas Veerpalu veredopingu kasutamises ning kasvuhormoonide somatropiini ja gonadoreliini ning keelatud aine humanalbumiini tarvitamises alates 2016.–2017. hooajast kuni vahelejäämiseni eelmise aasta veebruaris.

Süüdistuse järgi põhjustas Tammjärv sponsorile 12 000 euro suuruse ja teisele sportlasele 15 000 euro suuruse kahju. Andreas Veerpalu sai süüdistuse sponsorile 12 000-eurose kahju tekitamises. Mõlemad said süüdistuse ka kuritegelikku ühendusse kuulumises, mis koosnes dopinguarstist ja teistest asjaga seotud inimestest.

Andrus Veerpalu süüdistab Innsbrucki prokuratuur dopingu tarvitamisele kaasaaitamises, kuna ta võimaldas sportlastel Seefeldis enda kasutuses olnud ruumis veredopingut manustada. Selle teoga tekitas Veerpalu süüdistuse järgi 5000-eurose kahju.

Austria seaduste kohaselt saab dopingut või muud keelatud meetodit kasutades pettuse toime pannud isikuid karistada kuni kolmeaastase vangistusega. Kahju suurus pole oluline.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles