Tõnis Sildaru poja esikohast: meil oli veidi õnne

Karl Juhkami
, reporter
Copy
Henry Sildaru.
Henry Sildaru. Foto: Tõnis Sildaru

14-aastane freestyle-suusataja Henry Sildaru võistleb sel nädalavahetusel Soome meistrivõistlustel. Kui eilsel Big Air võistlusel tuli tal leppida neljanda kohaga, siis tänases rennisõidus noormehele vastast ei leidunud. 

Sildaru sai oma parimal laskumisel kirja 90,00 punkti, esikoha taganuks talle ka paremuselt teine laskumine, mida kohtunikud hindasid 88,00 punkti vääriliselt. Meie noormehele järgnesid 20-aastane Joona Sipola (87,33) ja 25-aastane Henri Immonen (76,33).

Treenerist isa Tõnis Sildaru sõnul tuleb esikohta pidada igal juhul kordaminekuks. «Jah, rennisõidu tase on Soomes madalam kui Big Airis või pargisõidus, kuid päris niisama Henry seda võistlust siiski ei võitnud. Me pidime selle jaoks ikkagi vaeva nägema ning lisaks oli meil ka veidi õnne,» viitas ta Sipola viimase laskumise kukkumisele.

Tõnis Sildaru.
Tõnis Sildaru. Foto: Tairo Lutter

Kuna soomlaste parim rennisõitja, MK-sarjaski tegusid tegev ning tänavusel MMil 19ndaks platseerunud Jon Sallinen täna ei võistelnud, oligi eile Big Airis võidutsenud 20-aastane Sipola Sildaru suurim konkurent. Viimasel katsel läks ta võidu nimel n-ö täispanga peale, kuid ebaõnnestus ja kukkus. «Oleks ta oma triki ära teinud, siis ilmselt võitnuks hoopis tema,» leidis Tõnis Sildaru.

Kuigi üldarvestuses platseerus Sipola teiseks, sai ta kaela kuldmedali. Kuna tegemist on Soome meistrivõistlustega, siis Sildaru võistles n-ö süsteemiväliselt ja medalijagamisse ei sekkunud. Päris tühjade pihkudega noormees siiski ka ei jäänud, talle ulatati väike mälestuskarikas. «Vähemalt on, mida meenutada,» kommenteeris treenerist isa sümboolset võidumeenet.

Tegelikkuses viibivad Sildarud praegu Soomes hoopis treeninglaagri eesmärgil ning nädalavahetusel Rukal toimuv võistlus lihtsalt sobis nende plaanidesse, mistõttu otsustati sealgi ennast proovile panna. 

«See võistlus on praegu justkui treeningu üks osa. Saame ennast proovile panna ja võistlusnärvi testida. Kõik sellised asjad aitavad saada tugevamaks ja tulevikku silmas pidades mööda külge kindlasti maha ei jookse,» sõnas Tõnis Sildaru ja lisas, «kui võistlusnädalavahetus ühele poole saab, siis hakkame tegelema ja testima juba uusi asju.»

Mida aga oodata homsest pargisõidust, kus soomlaste üldine tase on tiba kõrgem? «Poodium oleks juba kordaminek,» leidis treenerist isa, kuid ei hakanud asjade käigust ette ruttama. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles