Kes on Veerpalu fotorivistuselt ära tundnud ja uurijatele niidiotsa andnud kergejõustikutreener?

Postimees Sport
Copy
Dopinguproovid, sümbolpilt.
Dopinguproovid, sümbolpilt. Foto: MICHELE LIMINA/AFP/Scanpix

Rahvusvahelise Spordiarbitraaži Kohtu (CAS) dokumendist selgus, et Andrus Veerpalu süüdimõistva otsuse üks võtmeisikuid oli dopinguaineid vahendanud Dario Nemec. Kellega on täpsemalt tegemist? 

Kohtutoimikust selgub, et 2016. aasta detsembris kohtus Veerpalu ühes Austria teenindusjaamas Nemeciga. Eestlane sai 3200 euroga täidetud ümbriku eest vastu IGF-1 kasvuhormooni, mis oli teadaolevalt mõeldud Karel Tammjärvele ja Aleksei Poltoraninile.

Horvaat tundis Veerpalu ära umbes 30 või 40 pildilt, mida politsei talle ülekuulamise ajal näitas. Sealt algaski jada, mis lõppes sellega, kui Nemec rääkis ametivõimudele kohtumisest teenindusjaamas ja Veerpalu rollist selles.

Nemecit tunti enne dopinguskandaali kergejõustiklase ning sama ala treenerina. Tänavu 40. sünnipäeva tähistava ekssportlase paremad ajad jäävad üle-eelmisesse kümnendisse. Ta keskendus peamiselt pikamaajooksule. Rahvusvahelisel tasemel pole märkimisväärseid tulemusi ette näidata. 

Küll aga oli ta väga «edukas» Mark Schmidti veetavas dopinguskeemis. Saksamaa meedia andmetel hankis Nemec kliente, keda halvale teele suunata. Lisaks dopingu vahendamisele aitas ta plaani pidada, kuidas keelatud ainetest ja võtetest maksimum välja pigistada. 

Kohtus üsna avameelselt rääkinud horvaat oli üks võtmetegelasi ka Molidustati kasutuselevõtus. See ravim töötab sarnaselt veredopingule, aidates punaste vereliblede tootmise läbi parandada vastupidavust. Selle eelis oli aga suukaudne manustamine. 

Muide, Nemec kinnitas, et Molidustati vastu tundis väga suurt huvi ka Mati Alaver. 

Austria politsei andmetel tellis Nemec keelatud aineid internetist ema aadressile. Ühtekokku süüdistati teda 350 000 euro suuruse kahju tekitamises. 

Huvitav on ka fakt, et Nemeci abikaasa, kergejõustiklane Lisa Nemec kandis 2015.–2019. aastani võistluskeeldu, põhjuseks samuti veredoping. Mais 37. sünnipäeva tähistava atleedi nimele kuuluvad endiselt Horvaatia rekordid nii maratonis kui ka poolmaratonis.

Dario ja Lisa Nemec. 
Dario ja Lisa Nemec. Foto: Nenad Dugi / CROPIX / jutarnji.hr
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles