BLOGI Epp Mäe alistas olümpiavõitja ja krooniti Euroopa meistriks! (3)

Karl-Joosep Küngas
Copy
Epp Mäe pärast EM-finaali.
Epp Mäe pärast EM-finaali. Foto: Kadir Caliskan / UWW

Epp Mäe alistas Varssavis toimuval maadluse EMil raskekaalu finaalis venelanna Natalja Vorobjeva. Skoor jäi küll viiki – 1:1 –, kuid eestlannale tõi kuldmedali fakt, et ta teenis viimasena punkti. Postimees kajastas Mäe matše otseblogis.

Finaal:

Karjääris esimest korda suurvõistlustel finaali jõudnud Mäe seisab esikoha lahingus silmitsi venelanna ja suurfavoriidi Natalia Vorobjevaga, kes alistas oma poolfinaalis 6:3 tulemusega valgevenelanna Vasalisa Mirzaljuki.

Kui Mäe on karjääri jooksul võitnud suurvõistlustel kolm pronksmedalit (2015. EM ja 2017. ning 2019. MM), siis Vorobjeva auhinnakapist leiab hulganisti säravamaid medaleid. Venelanna, võistles varasemalt kaalukategooriates kuni 69 ja 72 kg, on tulnud nii olümpiavõitjaks, kahekordseks maailmameistriks kui ka kolmekordseks Euroopa meistriks. 

Viimati kohtuti 2019. aastal Euroopa mängude pronksimatšis. Toona jäi peale Mäe tulemusega 5:3. Mõned kuud varem Itaalias Sassari linnas toimunud maadluse UWW rankingu seeriaturniiril alistas venelanna Mäe kaheksandikfinaalis tulemusega 7:0.

Sedapuhku oli jälle Eesti maadleja kord võita ning seda karjääri ühes tähtsamas matšis. Finaal Vorobjevaga oli äärmiselt pingeline ning naised tõesti väärisid üksteist.

Esimesena haaras initsiatiivi venelanna, kes näitas kohtumise alguses selgelt aktiivsemat maadlust. Pärast kaht kohtuniku hoiatust Mäele määrati eestlannale 30-sekundiline karistus. Selle aja jooksul pidi Mäe suutma mingi võttega punkti teenima, sest vastasel juhul läheb üks silm hoopis vastasele.

Mäe küll proovis, kuid edutult ning nõnda läks enne poolaega Vorobjeva 1:0 juhtima. Õnneks suutis Mäe sellest tagasilöögist kiiresti toibuda ning enne poolajavilet teenis pasiivuse eest esimese hoiatuse ka venelanna.

Pärast poolaega jätkas Mäe aktiivset maadlust ning kohtunikul ei jäänud muud üle, kui teist korda Vorobjevat hoiatada. Nõnda oli olukord sarnane Mäe karistusega, kuid sellel karistuse tagajärg hoopis suurem. Eesti maadleja pidas venelanna mitmele rünnakule 30 sekundi jooksul vastu ja viigistas seisu. Olulisem oli fakt, et maadluses teenib viigilise seisu korral eelise sportlane, kes sai viimasena punkti kirja.

Nõnda pidi Mäe pidama viimased poolteist minutit eeskujulikult vastu ja kuldmedal oligi tema. Venelanna näitas väga aktiivset minekut, kuid Mäe suutis kõik rünnakud vastupidada. Nõnda heliseski peagi päästev sireen ja Epp Mäe krooniti Euroopa meistriks.

Poolfinaal:

Pärast kindlat võitu veerandfinaalis Sabrina Aliyeva vastu, läheb Mäe nelja parema seas vastamisi prantslanna Cynthia Vescaniga. Naised kohtusid juba ka tänavu jaanuaris Henri Deglane nimelisel Prantsusmaa Grand Prix võistlusel, kus mindi vastamisi kaheksandikfinaalis.

Toona võttis tasavägises heitluses võidu Mäe, kelle võidunumbrid olid tablool 2:0. Seega võib ka täna oodata nende vahel pingelist heitlust.

Poolfinaal Vescaniga oli väga pingeline, kuid Mäe oli selgelt aktiivsem osapool. See tõi ka edu, sest kohtunik karistas prantslannat liigse passiivsuse eest ja eestlanna läks matši 1:0 juhtima.

Tasapisi hakkas Vescani väsima ning Mäe suutis oma paremust peale suruda. Korra suutis ta prantslanna matilt välja suruda ning teisel korral kaitsest edukalt rünnakule asuda. Nõnda teenis kokkuvõttes Mäe 4:0 võidu ja sellega ka koha EM-finaalis.

Veerandfinaal:

Varssavis toimuvatel Euroopa meistrivõistlustel andis naiste raskekaalus end üles 14 sportlast ning seega pidid kaks neist alustama kohe veerandfinaalist. Nendeks osutusidki Eesti Epp Mäe ja Aserbaidžaani Sabrina Aliyeva.

Epp Mäe oli selles vastasseisus kerge favoriit, kuid kindlasti ei tohi Aliyevat alahinnata. Tegemist on viimase kahe EMi veerandfinalistiga (võistlejaid kokku 18) ja 2018. aastal sai ta Venemaal toimunud EMil kaela pronksmedali.

Mäel on seevastu näidata auhinnakapis 2017. aasta EM-pronks ning samuti 2015. ja 2019. aasta MM-pronks.

Matši alguses oli selgelt näha, et Mäe soovib oma võimu kiiresti tulemuseks realiseerida. Ta näitas selgelt aktiivsemat maadlust ning see tõi ka edu. Järjepanu suutis ta Aliyeva matilt ära lükata või koguni selili panna. Veidi vähem kui neli minutit kestnud vastasseisus võttis Mäe lõpuks kindla 10:0 võidu.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles