Seitsmekordne Saksamaa meister jättis kõrgliigaga hüvasti

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Nukrad Schalke mängumehed.
Nukrad Schalke mängumehed. Foto: imago images/RHR-Foto/Scanpix

12. mai 2018. Schalke 04 jalgpalliklubi oli äsja tulnud Saksamaa «lihtsurelike tšempioniks» ehk lõpetanud Bundesliga Müncheni Bayerni järel teise kohaga. 

20. aprill 2021. Schalke 04 kaotab koduliigas 0:1 Bielefeldi Arminiale ning kukub kõrgliigast välja. 

Kolm aastat tagasi ei osanud keegi säärast asjade käiku ette näha – sest muidu oleks seda ju välditud –, kuid see, mis seitsmekordse Saksamaa meistriga on toimunud, võtab ikkagi tõsiselt kukalt kratsima.

Dominic Tedesco oli siis see mees, kes hooajal 2017-18, oma esimesel juhendamisaastal, Schalke hõbedale tüüris. Peatreeneri teine aasta klubi eesotsas enam nii roosiliselt ei kulgenud ning kui varakevadel jäädi seitsmes järjestikuses kohtumises võiduta, otsustati Tedesco välja vahetada.

Ajutiselt pääses pukki Huub Stevens, kes aga kümne allesjäänud kohtumisega imet ei teinud ning Schalke lõpetas hooaja 14. kohal. 

Seejärel anti taktikepp David Wagneri kätte, kes ei ajanud küll latti kolinaga maha, kuid klubi oma hiilgeaegade tasemele samuti ei tõstnud. Koroona tõttu pea peale pööratud aastal platseeruti lõpuks 12. kohale, kuid mis veelgi masendavam: hooaja lõpus jäädi 16 järjestikuses mängus võiduta. 

Wagnerisse siiski usuti ning ta sai klubi eesotsas jätkata. Kuniks hooaja alguses kaks kiiret sahmakat saadi – 0:8 Bayernilt ja 1:3 Bremenilt – ning ikkagi peatreener minema löödi.

Seejärel on klubi peatreeneritoolilt läbi käinud neli (!) inimest: Manuel Baum, Huub Stevens, Christian Gross ja Dimitrious Grammozis, kes kamba peale pole suutnud esinedagi pooltki nii hästi, kui minema löödud Wagner. 

Kõikidel nimetatud juhendajatel õnnestus klubi eesotsas teenida üks võit, kuid vähemalt pääses Schalke aasta alguses ajaloolisest häbist, kui alistati 4:0 Hoffenheim. Nõnda välditi võiduta-jada pikenemist 31 kohtumise peale, mis tähistanuks Bundesliga antirekordi kordamist.

Kuid pärast seda naasti kaotuste ja üksikute viikide reele ning oma hooaja teine võit teeniti alles aprilli alguses, kui alistati Augsburg. Kahe võiduga aga mõistagi Bundesligase püsima ei jää ning nõnda tulebki seitsmekordsel Saksamaa meistril esimest korda pärast 1990-91 hooaega aste madalamale langeda. 

Standings provided by SofaScore LiveScore

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles