Eesti juurtega Oxfordi sõudja uurib dopingut

Karl Juhkami
, reporter
Copy
Tobias Schröder loodab Oxfordi sõudetiimi esindada ka kahel järgneval aastal.
Tobias Schröder loodab Oxfordi sõudetiimi esindada ka kahel järgneval aastal. Foto: Erakogu.

Vaevalt leidub Maarjamaal spordisõpra, kelle ihukarvad ei tõuseks sõna «doping» kuuldes püsti. Keelatud ained pakuvad huvi ka Eesti juurtega sõudjale Tobias Schröderile, kuid seda mitte nende tarvitamise, vaid uurimise mõttes.

Nimelt tudeerib 22-aastane noormees Oxfordi ülikoolis keemiat ning keelatud ainetest, täpsemalt EPOst, kõneleb tema bakalaureuse lõputöö. «See, mida inimene ja ennekõike sportlane tegelikult oma kehasse paneb, on mulle alati huvi pakkunud. Kuna ülikoolis tuli mul teha ka teadusajaloo projekt, siis otsustasingi selle kombineerida oma lõputööga,» selgitab ta intrigeeriva teemani jõudmist.

Siinkohal tasub siiski mainida, et kuigi spordimaailmas käib EPO ehk erütropoetiinidega kaasas halb (dopingu)maine, võivad need igapäevaelus ka head teha. Seda hormooniga ravitavatele aneemiahaigetele. «Mina uuringi seda, kuidas selle hormoonini jõuti, kuidas seda analüüsitakse ning võrdlen selle kasutamist meditsiinis ja spordis,» lisab Schröder, kelle mõlemad vanavanemad pagesid Teise maailmasõja ajal Eestist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles