Mineviku taak – Kalev peab maksma Vucinicile saamata palga

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaaegu kolm aastat tagasi Kalev/Cramo Eesti meistriks viinud Nenad Vucinic saab seni maksmata palga  kätte.
Peaaegu kolm aastat tagasi Kalev/Cramo Eesti meistriks viinud Nenad Vucinic saab seni maksmata palga kätte. Foto: Margus Ansu

Kalev/Cramo korvpalliklubi suutis 2009. aasta kevadeks komplekteerida ilmselt Eesti viimaste aastate parima korvpallimeeskonna. Ilusast mängust oli küll palju rõõmu, kuid sellest ajast pärinevad ka klubi kopsakad võlad.
 


Võlg on aga võõra oma ning nii on Kalevi endised mängijad ja treenerid pöördunud ükshaaval rahvusvahelise korvpalliliidu ­FIFA arbitraažikohtusse. Õigus on jäänud nende poolele ja Kalevil pole teha muud kui raha ära maksta. Viimati mõisteti neilt raha välja kunagise peatreeneri Nenad Vucinici kasuks.

Tegelikult toimus arbitraažikohtu istung juba mitu kuud tagasi, möödunud aasta sügisel. Toona otsustas kohus, et Kalev peab maksma Vucinicile ja teda esindavale agentuurile EnterSport Managment kokku ligi 40 000 eurot. Summa koosneb maksmata töötasudest ja nendelt tiksunud intressidest.

Vucinici ja Kalevi vahelise protsessi detailid tulid avalikuks pärast seda, kui möödunud nädala lõpus riputati vastavad dokumendid rahvusvahelise alaliidu FIBA kodulehele. Ilmselt tehti seda seepärast, et Kalev polnud mitme kuu jooksul nõutavast summast sentigi maksnud.

«Me ei saanud Vuciniciga maksegraafikus kokkuleppele. Graafikuta polnud meil aga maksmiseks mingit alust,» põhjendas Kalevi klubi president Ivar Valdmaa viivitust. «Pakkusime graafikust oma variandi, kuid mingit vastust ei tulnud.» Eile lõunaks teatas aga Kalevi mänedžer Kaarel Sibul, et lõpuks on kokkulepe saavutatud: «Andsime neile märku, et me pole neilt vastust saanud. Seepeale saatsid nad oma graafiku ja meie olime sellega nõus.»

Kalevil tekkis Vucinici ees võlgnevus 2009. aasta lõpus, kui serblane lahkus Kalevi peatreeneri kohalt ja tema töö võttis üle Alar Varrak. Klubi juhtkond ja treener ei suutnud töötasu maksmise suhtes üksmeelele jõuda.
«Meie hinnangul jäi tema tööpanus liiga väikeseks, seepärast ei näinud ka põhjust raha maksta,» meenutas Valdmaa pisut rohkem kui kaks aastat tagasi toimunud sündmusi. «Vaidlesime juba siis, kuid üksmeelt ei leidnud.»

Kalevi juhtide ja Vucinici suhted jahenesid väga kiiresti – veel sama aasta kevadel oli lisaks Kalevile ka Uus-Meremaa koondist juhendanud mees viinud oma klubi Eesti meistriks. Kõik näis ilus. Paraku tehti kahe hooaja vahel komplekteerimisel valesid otsuseid, kirvena rippus klubi kohal ka võlakoorem ning olukord muutus pingeliseks. Kui hakkasid nõrgenema ka mängutulemused, nähti selles süüd Vucinicil ja tema teenetest otsustati loobuda.

Valdmaa ja Sibul ei soostunud ütlema, kui pika aja peale maksegraafik tehti ja kui palju peavad nad kuus vanade võlgade katteks tasuma. Seejuures pole Vucinic ainus, kellele Kalev peab tagantjärele raha maksma.

Möödunud sügisel tuli avalikuks, et hooajal 2008/2009 Kalevis mänginud ameeriklasest tsentrile Nate Foxile ollakse võlgu 54 332 USA dollarit. Temagagi koostati maksegraafik, Sibula sõnul on maksta veel paari kuu osamaksed. Kohtuväliselt jõuti maksegraafikuni praegu Prantsusmaal palliva mängujuhi John Linehaniga.

«Ülejäänud mängijatega on asjad klaaritud,» kinnitas teist aastat klubi mänedžerina tegutsev Sibul. Võlad pärinevadki varasemast ajast, viimasel hooajal on üle oma jõu käivatest tehingutest loobutud.

Kuigi Kalevis palgata jäänud inimesed on pidanud õiguse mõistmiseks pöörduma FIBAsse, ei too need protsessid klubi jaoks kaasa lisakulusid. Vähemalt nii väitis Valdmaa. Ta nõustus aga arvamusega, et klubi mainele need vanad lood hästi ei mõju.  

Klubi tegevust võlad ei segavat. «Eelarvet koostades arvestasime nende maksmisega, seega on selle jaoks raha olemas,» kinnitas Valdmaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles