Karl Toom: tahtsime kõik ajalugu teha, aga kahjuks niimoodi ei läinud

Siim Kaasik
, reporter
Copy
Karl Toom.
Karl Toom. Foto: Karli Saul/EKL

Eesti käsipallikoondise liidriks kerkinud Karl Toom oli 27:31 kaotuse järel Austriale pettunud, sest ajalooline võimalus aidata Eesti EM-finaalturniirile on sisuliselt minetatud.

«Me andsime selle mängu nii kergesti ära, meil oli reaalne võimalus võita,» lausus 13 pealeviskest üheksa tabanud Toom.

Eesti alustas mängu kramplikult, jäädes kiiresti 1:6 kaotusseisu. Avapoolajal soovis peatreener Thomas Sivertsson mängida pidevalt 7 vs. 6 ülekaalu, kuid lõikas sellega näppu. Kuuest rünnakust viiel visaks Austria palli meie tühja väravasse.

Toom tunnistas, et 7 vs. 6 ülekaalu mängimine täna ei töötanud. «See tõmbab väga palju duhhi maha, kui kingime neile nii lihtsaid väravaid, aga peame ise tabamuste nimel väga palju pingutama. 7 vs. 6 ongi selline mäng, et iga viga karistatakse kohe ära. Seda juhtus liiga palju. Ma ei tea, miks peatreener seda plaani ei muutnud,» sõnas ta avapoolaja kokkuvõtteks.

Toom ei salanud, et tundis enne kohtumist pinget, kuid ta ei usu, et see tema mängu mõjutas. «Ütlen ausalt, pinge oli peal küll. See oli minu koondise kõige suurem mäng. Teadsime, et kui võidame, on meil võimalus EMile saada, kuid ma ei usu, et see mängu mõjutas. Me kõik tahtsime ajalugu teha, aga kahjuks see nii ei läinud.»

Üle 15 kuu olid Eesti koondises tagasi Dener Jaanimaa ja Mait Patrail. Kuidas mõjutas kahe koondise raudvara liitumine Eesti mängu? «Me ei olnud nendega kaua kokku mänginud. Eelnevalt mängisime noortega ja kõik pingutasid 100 protsenti, täna jäid mõned mängijad võib-olla neile liialt lootma. Kindlasti andis nende lisandumine juurde, aga me pole lihtsalt sellise koosseisuga kokku mänginud,» sõnas Toom.

Rünnakul jäi Eesti koondise mäng suuresti Toomi kanda. Seda tunnetas ta ka ise. «Minu enesekindlus on kasvanud. Keegi otseselt tagant ei visanud ning otsustasin vastutuse enda peale võtta. Pallid läksid sisse, aga teisel poolajal sai jõud otsa,» rääkis ta.

Eesti käsipallikoondis kohtub viimases voorus pühapäeval Saksamaaga. Võidu korral on Eestil võimalik tõusta alagrupis veel kolmandaks, kuid selleks peab Austria alistama kodusaalis Bosnia. EM-finaalturniirile pääseb alagrupi kaks paremat. Lisaks veel kaheksa alagrupi peale neli paremat kolmanda koha meeskonda.

Patrail: väristasime mängu ära

Üle 15 kuu taas Eesti koondises mänginud Mait Patrail sõnul meenutas tänane kaotus Austriale vägisi 2011. aasta EM-valikmängu Makedooniaga. Ka siis oli Eesti ühe võidu kaugusel pääsemaks EM-finaalturniirile.

Tolles 2011. aasta mängus Makedooniaga tuli Eestil Mesikäpa spordihallis leppida 25:30 kaotusega ning finaalturniiri uks jäigi meile suletuks. Kümme aastat hiljem kordas ajalugu end taas, kuid seekord oli vastaseks Austria ja kaotusnumbrid olid 27:31.

«See mäng on mul hästi meeles,» tõdes 33-aastane Patrail. «Seal jäime ka alguses kohe taha ja pidime terve mängu võitlema. Üpriski sarnane mäng, aga siis olime võib-olla liiga noored. Eks tuleb ka kolmas kord ja siis teeme paremini.»

Mida ütleb Patrail tänase mängu kohta? «Alguses rünnak ei toiminud, saime liiga palju kiireid väravaid. Ise tegime liiga palju tehnilist praaki. Teine poolaeg saime mängu sisse, jõudsime kahe värava kaugusele ja hakkasime siis jälle üle mõtlema.»

Kogenud käsipalluri sõnul andis Eesti mängu ise käest. «Kui tervikuna mõelda, siis alati, kui pingeliseks läks, tegime lolle vigu ja väristasime,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles