Kümnevõistluse olümpiahõbe alustas näljastreiki

Siim Kaasik
, reporter
Copy
Andrei Krautšanka.
Andrei Krautšanka. Foto: PHIL NOBLE/REUTERS

Valgevene kümnevõistleja, Pekingi olümpiahõbe Andrei Krautšanka alustas näljastreiki, et juhtida tähelepanu riigis toimuvale poliitilisele tagakiusamisele.

35-aastase kergejõustiklase sõnul on poliitiliste vaadete tõttu kinni peetud kaasmaalaste vaatamine raskem kui võistelda vigastatud Achilleuse kõõlusega. Et toetada poliitvange ja nende peresid, alustas 2014. aasta Euroopa meister kümnepäevast neljastreiki.

Augustis toimusid Valgevenes presidendivalimised, mille võitis riigi pikaaegne juht Aljaksandr Lukašenka. Valimistulemused tõid Valgevene tänavatele protestijad, kelle hinnangul olid tulemused võltsitud. Lukašenka mõistagi eitas selliseid süüdistusi ning käskis politseil tuhanded meeleavaldajad kinni pidada.

Erki Nool ja Andrei Krautšanka 2007. aasta Reval Cupil. 
Erki Nool ja Andrei Krautšanka 2007. aasta Reval Cupil. Foto: RAIGO PAJULA/PM/SCANPIX BALTICS

Novembris peeti kinni ka Krautšanka, sest ta andis allkirja petitsioonile, mis nõudis uusi valimisi. Lisakaristusena visati ta Valgevene koondisest välja. Tänaseks on mees vanglast vabanenud.

«Mul on mingi sisemine tung seda teha, sest repressioonid ei vaibu,» vastas ta küsimusele, miks otsustas näljastreiki teha.

Esimese kolme päevaga kaotas kümnevõistleja kehakaalust 6 kg, vahendab Reuters.

Kirjeldamaks, mida ta praegu tunneb, tõi ta võrdluse 2011. aasta sise-EMiga, kus võitis hoolimata Achilleuse kõõluse vigastusest kuldmedali. Ühtlasi pani ta selle medali oksjonile.

«Mina olen praegu küll vabaduses, kuid minu süda valutab vanglas olevate inimeste pärast. Seostan seda kannatust oma medaliga. Inimesed vanglas kannatavad täpselt samamoodi, kui mina seda medalit võites,» lausus ta.

Ebays toimuval oksjonil oli reedese seisuga medalile tehtud kõrgeim pakkumine 1625 USA dollarit ehk 1344 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles