Leedu korvpallilegend: kreeklased pakkusid meile EM-finaali eel altkäemaksu

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Šarunas Marciulionis.
Šarunas Marciulionis. Foto: Erikas Ovčarenko/Scanpix

1987. aasta korvpalli EMil Nõukogude Liitu esindanud leedulane Šarunas Marciulionis tõi päevavalgele finaalkohtumisele eelnenud põnevad sündmused.

Juunis 57. sünnipäeva tähistav endine tagamängija ütles Hispaania ajakirjale Skyhook, et finaalmängu eel pakkusid kreeklased neile võidu loovutamiseks altkäemaksu. 

«Kreeklased pakkusid meile raha, aga keegi ei võtnud seda vastu,» sõnas Marciulionis. 

Vaatamata sellele sai Nõukogude Liit finaalis napilt lüüa. Lisaaja järel tuli tunnistada vastaste 103:101 paremust. 

«Kogu see jama pani tiimi kahtlema. Meil tekkisid kehva kommunikatsiooni tõttu mured. Kui treener [Aleksander Gomelski] oleks mehed kokku võtnud ja asjad sirgeks rääkinud, pannuks me Kreeka kindlalt paika. Olen selles kindel. Kõik olid lihtsalt segaduses,» lisas Marciulionis. «Nüüd võin naljaga pooleks öelda, et aitasime Kreeka korvpalli varajasele arengule kõvasti kaasa, saamata selle eest isegi palka.»

Toona Kreeka koondist esindanud Panagiotis Fasoulase sõnul ei vasta aga leedulase väited tõele. «Ma poleks iialgi uskunud, et sinusuguse suure spordihinge sees peitub nii palju väiklust,» alustas endine keskmängija sotsiaalmeedia postitust.

«Pärast 1987. aasta Kreeka triumfi olete pidevalt levitanud valeväiteid. Näiteks rääkisite, et me kasutasime sooritust parandavaid keelatud ravimeid. Selle järgnes teie treeneri rassistlik kommentaar, ta iseloomustas meid kui «mauritaanlasi».

Fasoulas rõhutab, et toonastel Nõukogude Liidu koondislastel oleks aeg vabanduste otsimine lõpetada ja kaotusega leppida. Ta lisab veel, et kreeklased panid nad paika ka kaks aastat hiljem peetud EMil. 

Muide, nii Marciulionis kui ka Fasoulas kuulusid toona kogu turniiri sümboolsesse viisikusse. Nende kõrval olid veel Nikos Galis, Aleksander Volkov ja Andres Jimenez.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles