Norra meedia: Andrus Veerpalu karistus on absurdne, ta osales ajaloo ühes suuremas dopinguskeemis (2)

Postimees Sport
Copy
Andrus Veerpalu on sügisest taas puhas poiss.
Andrus Veerpalu on sügisest taas puhas poiss. Foto: Tairo Lutter

Eelmisel nädalal selgus, et dopinguskandaali sattunud Andrus Veerpalu karistus on nõnda lühike, et ta võib juba tänavu treeneritööga jätkata. Otsus tekitab kõneainet ka Norra meedias. 

Alustuseks meenutame, mis, kuidas ja millal. 

Rahvusvaheline Suusaliit (FIS) avalikustas Rahvusvahelise Spordiarbitraaži (CAS) dopingudivisjoni otsuse kokkuvõtte, mis sätestas, et Veerpalu on süüdi dopinguskeemis, mida avalikkus tunneb «aadrilaskmise» nime all. Otsusest ilmnes, et ta eksis 2016. aastal välja antud dopingureeglite punkti 2.9 vastu, mis tähendab dopingusüsteemis osalemist, abistamist ja asjade varjamist.

Talle määrati kaheaastane võistluskeeld. Kuna Veerpalu leer otsust edasi ei kaevanud, jõustus see kohe ehk 17. märtsil.

Nii võinukski eeldada, et karistuse lõppdaatumiks on 2023. aasta 17. märts. See kuupäev vaatas alguses vastu ka Eesti Antidopingu kodulehelt. Küll aga oli selle kuupäeva juures tärn, et tegemist on esialgse informatsiooniga, kuna FISi ametlik otsus polnud nendeni veel jõudnud.

Olukord muutuski. CASi otsus näeb tõesti ette, et võistluskeeld jõustub kohtuotsuse päevast ehk 2021. aasta 17. märtsist. Kuid sinna on lisatud klausel, et karistusest arvestatakse maha esialgne võistluskeeld, mis algas 2019. aasta 28. septembril.

Nõnda võib lihtsustades öelda, et Veerpalu kaheaastane võistluskeeld algaski 2019. aasta 28. septembril ning saab läbi 2021. aasta 28. septembril ehk tänavu sügisel. Seda kinnitas Postimehele ka Eesti Antidoping.

Norra meedia: Veerpalu toimetas 20 aastat hallil alal

Norra meediakanal Dagbladet võtab Veerpalu juhtumi kõrvale Therese Johaugi dopinguskandaali. Läbi aegade ühele paremale suusatajale määrati keelatud ainete kasutamise eest 18-kuuline võistluskeeld. Süüd pole ta siiani otseselt omaks võtnud. 

«Andrus Veerpalul jääb seljataha 20 aastat vastuolulist karjääri, kus ta toimetas pidevalt hallil alal ja mustas tsoonis. Aga teda karistati vaid 24 kuu pikkuse keeluga. See on provokatiivne. Veerpalu juhtumi uued paljastused muudavad teiste sportlaste, nagu näiteks Johaugi, karistused naeruväärseks,» kirjutab Esten O. Sæther.

«Johaugi karistati 18-kuulise võistluskeeluga, kuigi CASi otsusest selgus, et ta ei soovinud kedagi petta. Ainult kuue kuu pikkune erinevus [Veerpaluga] on absurdselt lühike. Eriti arvestades, et üks kasutas hooletult huulepalsamit, samal ajal kui teisel oli väga tähtis roll talispordiajaloo ühes suuremas dopinguskeemis.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles