Heino Enden 1987. aasta EMi altkäemaksuskandaalist: seal juhtus palju imelikke asju

Ville Arike
, reporter
Copy
Heino Enden ja NSV Liidu koondise peatreener Aleksandr Gomelski.
Heino Enden ja NSV Liidu koondise peatreener Aleksandr Gomelski. Foto: Erakogu

Leedu korvpallilegend Šarunas Marciulionis rääkis Hispaania meediale, et kreeklased pakkusid 1987. aastal EMi finaalmängu NSV Liidu koondislastele raha. Seda kinnitas samasse meeskonda kuulunud Heino Enden, tema sõnul juhtus Kreekas peetud suurturniiril ja selle järel aga muudki huvitavat. 

«Toona mängiti niisuguses rütmis, et play-off'is jäi mängude vahele puhkepäev ja käisime vabadel päevadel linna peal. Enne finaali olime Sergei Tarakanoviga Ateenas ühes poes. See oli selline suhteliselt piklik, vist suveniiripood. Kaks keskealist meest tuli viisakalt meie juurde, üks tuli rääkima ja teine jäi veidi eemale. Öeldi, et kaotage finaal, summat ma täpselt ei mäleta, võib-olla 5000, võib-olla 10 000 dollarit. Tolle aja kohta igatahes suur summa. Saatsime nad viisakalt pikalt ja ütlesime, et tulime turniiri võitma,» meenutas Enden Postimehele.

Marciulionis andis väljaandele Skyhook mõista, et raha pakuti mitmele mängijale, aga keegi ei võtnud seda vastu. «See käik tekitas meie meeskonnas aga kahtlusi. Me ei suhelnud omavahel piisavalt. Olen kindel, et kui treener lasknuks meil kõigil oma mõtted välja öelda, löönuks me kreeklased maa sisse. Meie aga lasime end segadusse ajada ja kaotasime. Nüüd saan naljaga pooleks öelda, et aitasime Kreeka korvpalli arengule varakult kaasa, aga selle eest tasu saamata,» rääkis Marciulionis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles