Näljastreigi lõpetanud tippkergejõustiklast süüdistati PR-trikis

Henry Lääne
, sporditoimetuse juht
Copy
Andrei Krautšanka 2014. aastal.
Andrei Krautšanka 2014. aastal. Foto: Phil Noble/Reuters/Scanpix

Kümnevõistluses olümpiahõbeda võitnud valgevenelane Andrei Krautšanka jõudis oma kümnepäevase näljastreigi finišisse ning märkis, et mõned inimesed pidasid seda reklaamitrikiks.

Krautšanka alustas näljastreiki, et toetada ebaõiglaselt trellide taha viidud kaasmaalasi. Mullu alanud meeleavalduste käigus avaldas riik janu demokraatia järele, kuid autoritaarset riigipead Aleksandr Lukašenkat pole suudetud troonilt tõugata.

35-aastane Krautšanka kaotas näljastreigiga peaaegu 11 kg. Ta oli nõrkuse ja depressiooni küüsis, lisaks jooksis tema ninast verd ning vahepeal kaotas valgevenelane teadvuse.

«Paar korda kirjutati mulle Instagrami, et ma tahan end sellega reklaamida ning samal ajal kaalu kaotada. Kurat võtaks, kas nad arvavad tõesti, et ma pean endaga kaalulangetuse nimel niimoodi tegema? Milline PR-trikk saab näljastreik üldse olla? Aga seda kirjutasid kontod, keda ei jälginud keegi ja kes polnud ka ise midagi postitanud (teisisõnu: valekontod).

Tahtsin inimestele näidata, mida näljastreik tähendab. Nendest, kes vangis on, pole enam midagi järel. Ma ei mõista, kuidas suutsid ühed poliitvangid näljastreiki pidada 27 päeva.

Kui vaadata, kui paljud inimesed mulle kirjutasid ning tänasid ja toetust avaldasid, ei olnud minu näljastreik asjata. Isegi kui suutsin innustada ühte inimest ja anda talle edaspidiseks võitluseks jõudu.»

Krautšanka rääkis, et teda üllatas ajakirjanduse ja avalikkuse reaktsioon tema streigile. «Ausalt öeldes ei tahtnud ma seda reklaamida, ent kuidagi see avastati ja mulle pakuti võimalust rääkida. Ma ei öelnud kellelegi ära.

Ma ei saa aru, miks peaksin pöörama selja faktile, et Valgevenes on suured probleemid, et inimesed on ilmaasjata vangis. Seda ei tohi unustada. Kui sulgeme oma silmad kõigele, siis mille nimel me üldse vaeva näeme?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles