Poleemika Norras: kes tahab mõnes kohas keelatud asja lubada, kes mitte

Christopher Krutto
Copy
Jakob Ingebrigtseni isa Gjert on üks nendest, kes toetab hapnikumaskide legaalseks tegemist.
Jakob Ingebrigtseni isa Gjert on üks nendest, kes toetab hapnikumaskide legaalseks tegemist. Foto: SERGEI GAPON/AFP/Scanpix

Norras on taaskord tõusnud päevakorda küsimus, kas hapnikumaskid peaksid sportlastel olema lubatud. Norra ajakirjanik Esten O. Säther peab seda lolluseks.

Norra jooksuvendade Ingebrigtsenite treenerist isa Gjert pakkus välja, et hapnikumaskide kasutamise võiks viikingitemaal legaliseerida. Teda toetavad ka Norra kergejõustikliit ja riigi olümpiakomitee.

Säther võrdles seda Lahti dopinguskandaaliga. «Vaid mõned tunnid enne dopinguskandaali algust käisid Soome suusatajad hapnikumaskidega ringi. Õhk tuli seljakottides asuvatest balloonidest,» rääkis ta.

Toona ei olnud lisaõhu tarbminie keelatud, kuid lõpuks otsustasid ka soomlased sellest loobuda. «See skandaal hävitas Soome spordi. Nüüd tahame hävitada oma spordi, lubades tippsportlastel kasutada samu hapnikumaske,» sõnas ajakirjanik.

Säther rõhutas, et kõige tähtsam on see, et tippsport ei eemalduks ülejäänud ühiskonnast. Näiteks Gjert Ingebrigtsen ütles, et hapnikumaskid võiksid olla lubatud tippsportlastele, mitte noortele.

Ajakirjaniku sõnul ei oleks see aus. Kui Norra noored peavad hakkama saama tavalise õhuga, siis tipud manipuleeriksid alpimajade ja hapnikumaskide abil.

«Holistiline rahvuslik spordikultuur. Eliit ei saa võistelda ülejäänud ühiskonnast täielikus isolatsioonis,» lõpetas Säther.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles