Pärnu kannatas ja noppis vahva võidu

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Pärnu korvpallurid on Kalevi ühe liidri Chavaughn Lewise ümber piiranud ja tal pole lihtne visata.
Pärnu korvpallurid on Kalevi ühe liidri Chavaughn Lewise ümber piiranud ja tal pole lihtne visata. Foto: Raul Mee

Eesti korvpallimeistrivõistluste finaalseeria poleks saanud alata intrigeerivamalt, sest Pärnu Sadama meeskond alistas võõrsil suursoosiku BC Kalev/Cramo 81:76, pannes pealinlased pinge alla. Kuldmedali võidab esimesena kolm võitu saav meeskond.

Kalevi read on jätkuvalt küllalt hõredad, kuid otsustajaid leidub seal endiselt, eesotsas VTB Ühisliiga hooaja suurima korviküti Marcus Keene’iga. Keene tõestas seda kahel korral, tabades seisult 72:72 minut enne lõppu läbimurde järel ning paarkümmend sekundit hiljem keskpositsioonilt. Mis sellest, et ta oli eelnenud 16 viskest suutnud läbi korvirõnga saata vaid kolm. Kalev juhtis 76:75.

Pärnu tegutses selgelt võistkondlikumalt

Ent ambitsioonikatel pärnakatel olid vastused olemas. Edon Maxhuni vastas Keene’i esimesele korvile tabava kolmesega ning järgmisele eduka läbimurdega. Seejärel proovis kalevlastest kätt Chavaughn Lewis, kuid eksis. Maxhuni lisas kaks silma juba vabaviskejoonelt ning seejärel saatsid Pärnu juhendajad mitu meest korraga Keene’i piirama. Too kaaslasi ei otsinud, hädaviskele pandi käsi peale ning lõpusireeni kõlades surus veel Mihkel Kirves sümboolselt palli Kalevi korvi.

Mis sai otsustavaks? Korralikus kaitselahingus tõmbas pikema kõrre Pärnu, kes mängis rünnakul selgelt võistkondlikumalt. Keene kogus küll 14 punkti, ent nagu märgitud, tabas viskeid nadilt ja kirja läks viis tulemuslikku söötu.

BC Kalev/Cramo – Pärnu Sadam 76:81

Seeria seis 0:1

Kalev: Thomas 18, 10 lp, 5 rs, Lewis 16, Keene 14, 5 rs, Nurger 13, Kurbas 5, Dorbek 4, Kaufmanis 4, Townes 2.

Pärnu: Jaunzems 24, Kangur 14, 13lp, Maxhuni 14, 10 rs, Valge 10, Rosenthal 8, Kirves 6, Toom 5, Blaus 0.

Keene’i ametivennal ja otsesel rivaalil, Pärnu mängujuhil Maxhunil polnud samuti parim viskepäev (15/5), ent ta jagas lisaks 14 punktile 10 tulemuslikku söötu. Pärnakate lõunanaabrist leegionär Linards Jaunzems eksis ainult ühel viskel ja jõudis 24 punktini. 38-aastane Kristjan Kangur lisas 14 punkti ja 13 lauapalli.

Kalevil jõudis neli mängijat kahekohalise arvu punktideni (lisaks Keene’ile veel Devin Thomas 18, Lewis 16, Rauno Nurger 13), kuid teistelt suurt tuge ei tulnud. Tiitlikaitsja peab kogu seeria jooksul hakkama saama Sten Soku, Maurice Kempi ja Kregor Hermeti abita. Tagasi platsil oli Janis Kaufmanis, soojenduse tegi kaasa ka Janari Jõesaar, ent platsile teda seekord ei saadetud.

Kalevi peatreener Roberts Štelmahers kasutas kaheksat mängijat, poolfinaalides korralikult minuteid teeninud Indrek Sunelik võimalust ei saanud. Kuigi Pärnul olid kõik terved, kasutas Rannula ainult kaheksat meest. Kohtumise lõpu eel vigastas põlve kaitse tugitala Märt Rosenthal ning tema kohale kerkis küsimärk.

Pärnakad viisid kaitseplaani hästi täide

«Meist keegi peale Kristjan Kanguri pole kümneid finaale mänginud. Esimene poolaeg andis meile kindlust, mängisime hästi, aga viskasime vabadelt kohtadelt palju mööda. Teisel poolajal lihtsalt kannatasime rasked hetked ära,» rääkis Rannula.

«Mängulõppudes oleme kogu play-off’i olnud üsna tublid ja enesekindlad. Tagamehed on seda asja üleval hoidnud. Eks sellised need finaalmängud ongi – tuleb ära kannatada. Lubasin finaalseeria eel, et võitleme nii palju, kui meil sees on.»

Pärnu kohta on kogu hooaja keerelnud müüt, et tähtsates mängudes põrutakse. Põhjuseks tuuakse karikavõistluste poolfinaali kaotus Rakvere Tarvale ja Eesti-Läti liiga veerandfinaali allajäämine Ogrele.

Heiko Rannula hoolealuseid julgustamas. 
Heiko Rannula hoolealuseid julgustamas. Foto: TAIRO LUTTER

Rannula pole sellise käsitlusega päris nõus. «No mis suurtest mängudest me terve aasta räägime… Üks Rakvere-mäng! See on põhimõtteliselt ainus suur ebaõnnestumine. Sellest ei tahagi rohkem rääkida,» märkis peatreener.

Ta jätkas: «Oleme play-off’iga juba tõestanud, et mängime lõppe – mis ongi selles faasis kõige olulisemad – hästi. Tänane lisas enesekindlust veelgi. Aga tegemist oli alles esimese mänguga. Kalev läheb kindlasti paremaks. Nad teevad korrektuurid ja neil jääb varu ka mängijate osas. Korraks oleme rõõmsad ja homsest läheb töö edasi. Arvan, et ka meil on sisseviskamise näol varu olemas.»

Pärnu üks peamisi eesmärke oli Marcus Keene’i pidurdamine. Nii tema kui ka Lewisega saadigi korralikult hakkama, jänkide duo tabas väljakult 34 viskest 11 ehk vähem kui kolmandiku.

«Keene’i ja Lewise ümber nende mäng käibki, on terve hooaja käinud. Neid pole lihtne katta. Kohati saime väga hästi hakkama, kohati tegime ka mõne eksimuse. Aga kokkuvõttes viisid mängijad kaitseplaani suhteliselt hästi täide,» selgitas Rannula.

Kolme võiduni peetava finaalseeria teine lahing peetakse kolmapäeval kell 19 Pärnus. Põhiturniiril oli Pärnu Kalevit korra näpistanud, aga ülejäänud kolm kohtumist langesid soosiku saagiks. Kuidas läheb nüüd?

Rapla viigistas pronksiseeria

Sarnaselt kullamatšiga kulgeb põnevalt ka meistriliiga pronksiseeria – Rapla Avis Utilitas alistas teises mängus võõrsil Rakvere Tarva 90:73 (Aminu 21, T. Kaldre 16 – Haller 20, Niits 16) ja viigistas seisu 1:1-le.

Pärast poolfinaali oma liidrist Brandon Childressist ilma jäänud Rapla ei lasknud end reedel kodus saadud kaotusest heidutada ja sõitis Lääne-Virumaale võitlema. Võrdse esimese poolaja järel (lõppes 35:34 Raplale) saadi püss paukuma ning viimase kahekümne minutiga visati suisa 55 punkti.

Veel seitse minutit enne lõppu juhtisid külalised viie punktiga (69:64), kuid seejärel tehti otsustav 19:6 spurt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles