Kõmulisel Caster Semenyal tuleb teha mitukümmend tundi ühiskondlikult kasulikku tööd

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Caster Semenya.
Caster Semenya. Foto: Phill Magakoe/AFP/Scanpix

Kahekordne olümpiavõitja Caster Semenya ületas mai alguses kodumaal kiirust ning tal tuleb seetõttu teha 50 tundi ühiskondlikult kasulikku tööd (ÜKT).

30-aastane Semenya jäi liiklusrikkumisega vahele 6. mail Lõuna Aafrika Vabariigi pealinnas Pretorias. Sündmuspaigale tulnud politsei lasi ta esialgu küll 35 dollari suuruse kautsjoni vastu vabadusse, kuid tingimusel, et naine annab ennast kohtus näole.

Seda Semenya sel nädalal ka tegi ning ta tunnistas ennast kiiruseületamises süüdi. Kohus määras talle karistuseks 50 tundi ÜKT-d, mis tuleb ära kanda augustiks, mil Semenya uuesti kohtu ette astub.

30-aastane Semenya on kahekordne olümpiavõitja 800 meetri jooksus. Tema karjääri on saatnud aga mitmed vaidluses selle üle, kas ta on ikkagi naine. Vahepeal ei saanud staier seetõttu ka võistelda, kuid viimaste reeglite kohaselt saaks ta seda teha, kui on nõus oma loomulikult kõrget testosterooni hulka kunstlikult alla suruma.

See ei sobi aga Semenyale, kes on kõnealust reeglit ka kahel puhul edasi kaevanud, kuid siiani kaotajaks jäänud. Tänavu veebruaris teatasid ta advokaadid, et naine pöördub oma õiguste kaitseks Euroopa Inimõiguste Kohtusse.

Kuivõrd kohtuveskid jahvatavad aeglaseks, siis enne Tokyo olümpiamängude algust ilmselt mingit otsust oodata pole ja nõnda ei ole Semenyal võimalik suure tõenäosusega oma tiitlit kaitsta. Viimati võttis Semenya kõrgetasemelisest 800 meetri jooksust osa kaks aastat tagasi. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles