Eestlased EMi eeljooksudest edasi ei saanud

Postimees Sport
Copy
EMile läkitatud Eesti koondis.
EMile läkitatud Eesti koondis. Foto: Eesti Orienteeriumisliit

Šveitsis Neuchâtelis orienteerumisjooksu Euroopa meistrivõistluse teisel võistluspäeval knock-out sprindi eeljooksudest ei pääsenud edasi homsesse veerandfinaali ükski Eesti koondislane.

Kõige lähemale veerandfinaali pääsule jõudsid Eesti meestest Kenny Kivikas, keda oma alagrupi viimasest edasipääsukohast ehk 12. kohast lahutas 28 sekundit (25. koht; 1.08 võitjale) ning naistest Evely Kaasiku, kel jäi 12. kohast puudu pisut üle 30 sekundi (21. koht; +1.19 võitjale).

Oodatult võitsid oma eeljooksud naistest Simona Aebersold ja Elena Roos (mõlemad Šveits) ning Andrine Benjaminsen (Norra). Meestest olid alagruppide kiireimad Yannick Michiels (Belgia), Matthias Kyburz (Šveits) ning Kasper Harlem Fosser (Norra).

Kui meeste veerandfinaalikohale jõudmiseks võis erinevas alagrupis kaotada võitjale 3,1 km ja 55 tõusumeetriga rajal vaid 33-40 sekundit, siis naiste arvestuses (rada 2,9-3,0 km, 50 m tõusu) piisas edasipääsuks 45-sekundilisest (3.alagrupis), 1.08 (1.alagrupis) ja 1.19 (2. alagrupis) kaotusest liidrile.

Kenny Kivikas oli finišis kriitiline: «Kahjuks läks üle ootuste kehvasti. Tagantjärele vaadates oleks pidanud tänane rada mulle ideaalselt sobima, kuid kuidagi ei saanud õiget rütmi sisse. Tundsin seda, hakkasin kiirustama, ning kokkuvõttes kujunes sellest täiesti vastupidine orienteerumistegevus võrreldes tavapärasega. Ei jää midagi muud üle, kui pühapäeval korralik sooritus teha.»

Oma jooksuga ei olnud lõplikult rahul ka Evely Kaasiku: «Raja esimeses pooles tuli sisse üks suurem viga, kui olin kaardilt valesti välja lugenud ühe tee asukoha võrreldes maja ja hekiga. Umbes poole raja peal jõudis mu taga startinud rootslane mulle juba sisuliselt järgi. Ei tea, kas mõjus tema nägemine või mõnus jahe vihm, aga kuskilt tuli äkki jõud ja kergus. Ta ei saanud minust mööda, vaid pigem jooksin ise tal vahepeal eest ära. Hiljem selgus, et ta jooksis välja alagrupi teise aja. Kahju, et edasi ei pääsenud, kuid konkurents oli ka karm. Ka päris puhta jooksuga oleks ilmselt finaaljooksudesse pääsemine olnud keeruline.»

Eesti meestest paremuselt teise soorituse tegi täna Sergei Rjabõškin, kes sai oma alagrupis 24. koha (+01:04, kaotus 12. kohale 0.29). Ats Sõnajalg kaotas täna liidritele rohkem kui eile ning ei pääsenud samuti edasi (26. koht +01:20). Kristo Heinmanni jooks ebaõnnestus (+01:51; 34. koht).

Eesti naistest sai Marianne Haug 23. (+01:54) ja Teele Telgma 32. koha (+02.15). Marget Zimmermann läbis rajal vale punkti ning tema tulemus tühistati.

Eeljooksudes olid võistlejad jagatud kolme võrdsesse stardigruppi, igas 40 (mehed) või 35 (naised) võistlejat. Igast stardigrupist pääses veerandfinaali edasi 12 sportlast, kokku 36 meest ja 36 naist. Sealjuures startisid eespool maailma edetabeli kõrgematel kohtadel olevad võistlejad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles