Läti parlamendiliige: peaksime Valgevene hokitiimi pantvangi võtma ja nad poliitvangide vastu välja vahetama (14)

Siim Kaasik
, reporter
Copy
Valgevene jäähokimeeskond.
Valgevene jäähokimeeskond. Foto: Edijs Palens/ZUMAPRESS.com

Läti parlamendiliige ja kunstiakadeemia professor Aigars Bikše tegi Facebookis vastuolulise postituse, milles soovitas Lätis jäähoki MMil mängiva Valgevene koondise kinni pidada ning vahetada hokimehed Valgevenes kinni peetud poliitvangide vastu.

«Mul on üks mõte. Läti peab kinni Valgevene hokitiimi ja vahetab nad Läti piiril Valgevene terroristliku režiimi poliitiliste vangide vastu,» kirjutas Bikše.

Endale skulptorina nime teinud 52-aastast poliitikut ajendas äärmuslikule ettepanekule pühapäeval juhtunu, kui Valgevene võimud sundisid Kreekast Leetu teel olnud Ryanairi reisilennuki pommiähvarduse ettekäändel tegema Minskis hädamaandumise. Lennuki pardal olnud Valgevene ajakirjanikul Raman Pratasevitšil tagasi lennukile minna ei lastud, vaid ta vahistati.

Aigars Bikše.
Aigars Bikše. Foto: Ieva LeiniÅ¡a/Leta

Bikše sõnul andis Valgevene selle aktsiooniga Euroopa Liidule korraliku obaduse vastu nägu. «See oli häbiväärne signaal, et me ei suuda kaitsta oma enda inimesi, kes Euroopa Liidu seadusi usaldavad. Võime vahetada lippe, asetada lilli või külmutada nende vara, kuid see ei muuda sündmuste kulgu ega anna sealsetele inimestele lootust. Nad ei saa kunagi meie jõupingutustest teada, sest meedialt on seal ammu oma arvamus ära võetud ning internet tihtipeale väljalülitatud,» jätkas Bikše.

«Peame jõudma Barõssavi poemüüjateni ning Minski tehasetöötajateni. Nad peavad teadma, et võivad meid usaldada. Seda saab teha nii, kui võtame kinni terroristi kirsi – Valgevene jäähokimeeskonna. Meil on võimalik palju rohkem sekkuda, kuid selleks on vaja julgust. Meil pole midagi kaotada, sest oleme juba piisavalt palju kaotanud vabadust, eneseaustust ja uhkust,» lõpetas Bikše eile kirjutatud postituse.

Kuna Läti parlamendiliikme sõnavõtt tekitas kõvasti vastuolu, pidas ta täna vajalikuks end selgitada. «Mul on kahju, et nii paljud inimesed võtsid seda tõsiselt. Neile, kes Läti riigikorrast midagi ei tea, pean vajalikuks rõhutada, et oleme demokraatlik riik ning sellise ettepaneku vastuvõtmine on täiesti võimatu. Palun vabandust hokimängijatelt, keda selline ettepanek solvas. Samuti palun vabandust Valgevene hokifännidelt, kes ei tunne Läti traditsioone ega seadusi ning võtsid minu ettepanekut tõsiselt.»

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles