Hiina ultramaratonil kuue sportlase elu päästnud karjus: kahjuks jõudsin mõne inimeseni liiga hilja

Siim Kaasik
, reporter
Copy
Zhu Keming päästis kuus ultramaratoni jooksjat.
Zhu Keming päästis kuus ultramaratoni jooksjat. Foto: STR/AFP

Nädalavahetusel Hiinas toimunud ultramaratonil hukkus 21 jooksjat, kui mägipiirkonnas tabasid jooksjaid jäine paduvihm, rahe ja tormituuled. Kuuel sportlasel õnnestus eluga pääseda vaid tänu kohalikule karjusele Zhu Kemingule.

Laupäeva hommikul stardi saanud 100 km pikkusele jooksule asus T-särkide väel teele 172 sportlast. Lõuna paiku tabas ultrasportlasi keset mägist ala rahe ning jäine vihm. Temperatuur langes järsult kuue soojakraadini, samal ajal hakkas tuul üha tugevamini puhuma.

Jooksust osa võtnud spordiblogija, 30-aastase Zhang Xiaotao sõnul oligi esimene halb enne järsult tõusnud tuulepuhangud. Paar tundi pärast seda, kui tuul sportlastelt mütsid peast lennutas, lamas Zhang teadvusetult ühes koopas.

Ta meenutas, et oli just alustanud tõusu raskeimat osa, kui ühtäkki hakkas taevast sadama rahet. «See sadas mulle näkku, mu pilt muutus uduseks. Ma ei suutnud enam teed selgelt näha,» kirjeldas ta.

Zhangi sõnul oli tuul äärmiselt tugev ning maapind libe. Ta kukkus pidevalt maha ning ühel hetkel jäigi sinna lebama. Kui ta silmad lahti tegi, lamas ta koopas teki sisse mässitult. Tema kõrval põles lõkketuli.

Zhangi päästjaks osutus kohalik karjus Zhu, kes tema teadvusetu keha koopasse toimetas ning seal üles soojendas. Kokku päästis Zhu kuus inimest – kolm meest ja kolm naist. 21 sportlasel aga nii hästi ei läinud, sest neid ei suutnud aidata ka 1200 päästemeeskonna liiget, kes sportlasti abistama saadeti. Enamik hukkunutest suri alajahtumisse.

Hiina meediale antud intervjuus sõnas Zhu, et on vaid tavaline inimene, kes tegi seda, mida igaüks oleks teinud. «Kahjuks oli seal veel inimesi, keda mul ei õnnestunud päästa. Kaks inimest olid juba surnud ja mul ei õnnestunud midagi teha. Mul on kahju,» lausus ta.

Zhu Keming.
Zhu Keming. Foto: STR/AFP
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles