Suri jalgpallilegend, kes ütles vutiajaloo ühe kuulsama lause

Henry Lääne
, sporditoimetuse juht
Copy
Leinaküünal. Pilt on illustratiivne
Leinaküünal. Pilt on illustratiivne Foto: unsplash.com

Tarcisio Burgnich ei pruugi küll paljudele jalgpallifännidele suurt midagi öelda, kuid teda peetakse tugeva vutiriigi Itaalia ajaloo üheks paremaks kaitsjaks, kes nautis edu nii klubitasandil kui ka koondisega. Täna lahkus ta 82-aastaselt meie seast. Talle sai saatuslikuks südamerabandus.

Burgnich teenis leiba kaitsjana ning oli üks mängijatest, kes kuulus Milano Interi tänaseni palavalt armastatud 1960. aastate kuldsesse põlvkonda. Ta oli võistkonna üks põhijõude ning võitis Interiga kolm Itaalia meistritiitlit ja kaks Meistrite liiga eelkäijat.

Itaalia koondise eest käis Burgnich platsil 66 korda ja lõi kaks väravat: ühe sõpruskohtumises Austria vastu, teise 1970. aasta MMi poolfinaalis Lääne-Saksamaa võrku. See mäng lõppes lisaajal Itaalia 4:3 võiduga ning kohtumist peetakse 20. sajandi üheks paremaks jalgpallimatšiks.

MMi finaalis kaotas Itaalia aga 1:4 Brasiiliale ning ühe tabamuse sai kirja peaga täpne olnud legend Pele. Burgnichi ülesanne oli mängus vutivõlurit katta, kuid õhuvõitluses suutis Pele ühe korra itaallase alistada. 

«Sisendasin endale enne mängu, et Pele on lihast ja luust inimene, nagu kõik teised – ma eksisin,» ütles Burgnich pärast kohtumist ajakirjanikele oma kuulsa lause.

Kui 1970. aasta MMi finaalis ei õnnestunud Burgnichil koos Itaaliaga võita, siis kaks aastat varem triumfeeris Saapamaa EMil ning koosseisus oli ka Burgnich.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles