Suusatajaid ootab Pekingi OMi eel lumemüsteerium

Postimees Sport
Copy
Pekingi olümpiamängude murdmaa- ja laskesuusatamise võistluspaik Zhangjiakous, mis asub pealinnast 200 km loodes. Foto on tehtud tänavu märtsis.
Pekingi olümpiamängude murdmaa- ja laskesuusatamise võistluspaik Zhangjiakous, mis asub pealinnast 200 km loodes. Foto on tehtud tänavu märtsis. Foto: GREG BAKER/AFP/Scanpix

Järgmise aasta veebruaris toimuva Pekingi taliolümpia eel valitseb paljude nüansside osas teadmatus, sest pandeemia tõttu jäi tänavu ära mitmed planeeritud testvõistlused. Venemaa suusaliidu president Jelena Välbe arvas, et murdmaasuusatamise radadest olulisem on, milline lumi sportlasi Hiinas ootab.

«Hiina on väga eksootiline ja kõigi jaoks tundmatu koht. Ilmselt võib välja arvata vaid Hiina enda sportlased. Nad on teinud kõva tööd, kutsunud mitmeid treenerid, seega nad kindlasti näitavad häid tulemusi. Samas oleme kõik võrdsetel alustel, sest ka meie peamised konkurendid pole saanud Hiina võistelda,» ütles Välbe väljaandele Realnoe Vremya.

Samas on rahvusvahelise suusaliiduga (FIS) käimas läbirääkimised, et detsembris võiks Pekingi olümpiaradadel korraldada mõned testvõistlused. «Kui need saavad toimuma, siis meie sportlased ja spetsialistid asuvad neid radasid hindama. Samas tundub meile radadest isegi huvitavam, millised on kohalikud lumeolud,» seletas Välbe.

«See on praegu suur müsteerium. Mina olen aru saanud, et sealne lumi on kunstlume ja loodusliku lume segu,» arutles ta. «Me ei tea, millist vett nad kunstlume tootmiseks kasutavad. Toodetud lume kvaliteet sõltub suuresti veest. Aga hetkel me veel nii kaugele ei mõtle.»

«Tegelikult on ju tingimused kõigile võrdsed. Seda juhul, kui need olümpiamängud üldse toimuvad...» jättis Välbe õhku ehk ühe kõige põletavama küsimuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles