VIDEO ⟩ Götzises superhoogu näitav kergejõustiklane murdis kümnevõistlejate üheksa aastat püsinud maailmarekordi

Henry Lääne
, sporditoimetuse juht
Copy
Damian Warner täna Götzises.
Damian Warner täna Götzises. Foto: DIETMAR STIPLOVSEK/AFP/SCANPIX

Austrias Götzises toimuvat kümnevõistlust on vägevalt alustanud Damian Warner, kes võttis enda nimele ühe kümnevõistlejate maailmarekordi. 

Nimelt hüppas 31-aastane Kanada äss kaugust 8.28, millest rohkemat pole suutnud ükski kümnevõistleja. Eelmise rekordi püstitas 2012. aastal USAs Eugene'is Ashton Eaton ja see tippmark oli viie sentimeetri võrra kehvem.

Enne Warnerit püsis tippmark 16 aastat aga Erki Noole käes ja oli 8.22. Too 1996. aastal Tallinnas saavutatud tulemus ei kvalifitseerunud Eesti kaugushüpperekordina põhjusel, et taganttuult oli 3,0 m/s (lubatud on kuni 2,0). Küll aga läks see arvesse kümnevõistluse edetabelites, sest seal on lubatud taganttuul kuni 4,0 m/s.

Warneri maailmarekord:

Muide, Götzise kümnevõistluse kaugushüppe rekordit hoidis enne Warnerit enda käes legendaarne tšehh Roman Šeberle, kes hüppas 2001. aastal 8.11. Tol võistlusel püstitas ta Austrias 9026 punktiga ka kümnevõistluse toonase maailmarekordi.

Warner kogus tänavu Götzises avapäevaga 4743 punkti, liikudes uue isikliku tippmargi 8973 silma graafikus. Peaks ta tänavu maineka võistluse võitma, oleks see talle Götzises kuues triumf. See oleks rekord.

Muide, põhjaameeriklase tulemused on seda üllatavamad, et ta pole koroonapandeemia tõttu saanud treenida oma tavapärases baasis Lääne-Ontario ülikoolis. Et ta ei saanud reisida ka USAsse, ehitas ta koos abilistega omale treeningbaasi Ontario provintsis asuvasse kodulinna Londonisse. Saal on 66 aastat vana ning seal pole kütet, ent see pole Warnerit heidutanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles