Eesti jalgpallur keeldus koroonatestist ja jäi koondisest välja

Karl Mihkel Eller
Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: CARL RECINE/Pool via REUTERS

Tallinna Flora duubelmeeskonna ründaja Taaniel Usta kutsuti esindama Eesti alla 19-aastaste jalgpallikoondist, kuid jääb mängudest eemale, sest ta keeldus tegemast koroonaviiruse testi.

Eesti Jalgpalli Liidu avalike suhete juhi Mihkel Uibolehe sõnul on selline juhtum Eestis enneolematu. «See on pretsedent. Sellist asja pole varem olnud,» ütles Uiboleht Postimehele.

Tema kinnitusel ei olnud Usta nõus testi tegema, seda hoolimata faktist, et tegemist on rahvusvahelise nõudega, mida jalgpalliliit muuta ei saa. «Me saame aru, tal pole soovi seda testi teha. Me ei saa ega tahagi sundida seda tegema, see on iga inimese vaba valik. Meie täidame reegleid, mis on Euroopas vastu võetud ja see on alus, millega me edasi toimetame,» lisas Uiboleht.

Usta palus koroonatesti küsimusega pöörduda oma esindaja poole, kelleks oli tema isa. «Esindaja kirjutas meile pika selgituse, aga asja tuum oli selles, et tema ei pea võimalikuks, et tema poeg selle testi annaks,» selgitas Uiboleht. Ta kinnitas, et hoolimata praegusest olukorrast jääb koondiseuks Ustale tulevikus avatuks.

Riigikogu liige Kalle Grünthal kirjutas Facebookis, et lisaks Ustale survestatakse ka teisi koondislasi igal nädalal koroonateste tegema. EKRE fraktsiooni kuuluv Grünthal tõstatas postituses küsimuse, millise õigusakti alusel nõutakse noormängijate pidevat testimist.

Testi tegemise nõue kaasneb Euroopa jalgpalliliidu (UEFA) juhendiga, kus on selgelt reglementeeritud, kuidas rahvusvahelised kohtumised pandeemia olukorras toimuvad. Üks punktidest sätestab, et enne mänge peavad koroonatesti tegema kõik sellega seotud isikud - mängijad, taustajõud, kohtunikud jne.

Eesti kohalikes liigades pole koroonatestid kohustuslikud, küll aga viivad neid omal initsiatiivil läbi klubid, sest püüavad nii vältida koroonakoldeid ja isolatsiooni jäämist.

«Me ei ole meditsiiniasutus ja me ei debateeri, milline käitumine on meditsiiniliselt õige. Me tegeleme puhtalt spordiga ja pole meie asi sellel teemal seisukohta võtta,» ütles Uiboleht ja tõi paralleeli dopingukontrolliga, kus samuti kaasnevad väga karmid reeglid ja neist pole tippsportlasel võimalik üle ega ümber minna.

Taaniel Usta 2019. aastal.
Taaniel Usta 2019. aastal. Foto: Instagram/@premier.footballers
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles