SÄRAV OLÜMPIAHETK ⟩ Suure korvpallifinaali järel pälvis ameeriklastelt ainsana kiitust eestlane

MAAA
, Postimees Grupi peaprodutsent
Copy

Enne Tokyo olümpiamängude algust meenutavad «Reporter» ja Postimees 20 kõige säravamat olümpiahetke. Sel korral meenutame 1952. aasta Helsingi olümpiat.

Mitmed Eesti korvpallurid on olümpiamängudel silma paistnud ja omaaegse NSVL koondise eest medaleid võitnud, kõige krooniks on mõistagi Tiit Soku olümpiakuld Seouli mängudelt.

Eesti okupeerimise järel pääsesid Helsingi 1952. aasta olümpiale NSV Liidu korvpallikoondisse eestlased Heino Kruus, Ilmar Kullam ja Joann Lõssov, neist viimane oli kapten ja koondise mängujuht. Kui NSV Liidu Poliitbüroo liikmed tundsid enne Helsingi olümpiat huvi, kuidas esmakordselt mängudel osaleval koondisel minna võiks, siis kapten Lõssov ennustas kindlalt, et jõutakse finaali.

«Ja kui edasi tunti huvi, kes vastaseks tuleb, siis ei olnud mõtet silmakirjatseda ja vastasin, et USA,» meenutas aastakümneid hiljem karismaatiline Lõssov. Oli ju Nõukogude Liidu kõige suurem ideoloogiline vastane just USA.

Nii ka läks, finaali võitis USA 36:25 ja eestlased tulid Helsingist tagasi hõbemedalitega. Hiljem meenutas veel Heino Kruus, et mängujärgsel banketil sai ainsana ameeriklastelt kiita Ilmar Kullam, kes finaalis viskas kuus punkti.

«Reporteris» avaldatud säravate olümpiahetkedega on võimalik tutvuda SIIN. Kui kõik 20 säravamat olümpiahetke on avaldatud, algab rahvahääletus, milles selgub eestlaste lemmik olümpiahetk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles