Rattaorienteerumise MMi avapäev tõi Eestile positiivseid tulemusi

Postimees Sport
Copy
Mari Linnus.
Mari Linnus. Foto: Margus Hallik

Kesk-Soomes Kuortanel alanud 18. rattaorienteerumise maailmameistrivõistluste avadistantsil tõi Eestile kõrgeima koha naisjuunioride arvestuses võistlenud Mari Linnus, kes ühisstardiga tavarajal sai kõrge viienda koha.

Tänavu Audentese spordigümnaasiumi Otepääl lõpetav Mari Linnus, kes saavutas kahe aasta eest juunioride rattaorienteerumise MM-il vaid 18-aastasena pikal rajal neljanda koha, tegi ka nüüd suurepärase soorituse lõpetades naisjuunioride 20,6 km pikkuse ja 22 kontrollpunktiga rajal 31 sportlase seas viiendana, vahendab Eesti Orienteerumisliit.

Seejuures polnud Linnuse sooritus kaugeltki ideaalne – ühisstardi saginas ei saanud ta võistluskaarti kiirelt kaardialusele kinnitatud ning seal kaotatud sekundite tõttu pidi ta hakkama konkurente püüdma. Vaatamata väikestele vigadele ja mõnele kehvale teevalikule tõusis ta raja keskpaigaks esikümnesse ning edestas lõpuheitluses neljast sportlasest koosnenud grupis kõiki kolme konkurenti finišeerides ajaga 1.05.50 (+5.10).

Täiskasvanute seas oli meie parim Eleri Hirv, kes lõpetas avadistantsi 17. kohaga - aeg 1.15.46 (+7.07).

Eleri kuulus veel enne raja viimast veerandit teise kümne esimesse poolde, ent tegi siis ühe suurema vea. Eelmisel nädalavahetusel Eesti rattaorienteerumise meistrivõistlustel kaks kulda võitnud Piibe Tammemäe kurtis täna füüsilist jõuetust ning piirdus naiste seas 35. kohaga (+14.05).

Naistest võidutses neutraalse lipu all võistelnud venelanna Svetlana Foliforova. Hõbemedali võiduga lõhkas üllatuspommi 48-aastane Mervi Pesu, kes tuli maailmameistriks juba ala esimesel MM-il 19 aastat tagasi. Oma ülipika karjääri jooksul ka individuaalselt suusaorienteerumise tavaraja maailmameistriks tulnud soomlanna võistles oma esimesel MM-il aga juba pea kolme kümnendi eest - aastal 1992! Pronks kuulus Martina Tichovskale Tšehhist.

Kahjuks ei osale sel aastal MMil erinevatel põhjustel Eesti meeste rattaorienteerumise paremik. Ala järjepidevuse traditsioone on tänavu Eesti meestest hoidmas vaid Marek Karm, kes oma sõnul pole hetkel ka parimas vormis ning pidi seekord meeste karmis konkurentsis leppima 49. kohaga - aeg 1.16.05 (+9.32).

Meeste seas pani kindlalt oma paremuse maksma Samuel Pökälä, kes vahepealsetel aastatel võistles Soome parima maanteeratturina ka puhtas jalgrattaspordis - sealhulgas näiteks ala eliitklassi MM-võistlustel eraldistardiga sõidus koos maailma absoluutsete tippratturitega. Tema auhinnakappi kuulub paljude Soome meistritiitlite kõrval ka Tartu Rattaralli võit aastast 2014. Hõbedaga pidi täna lõppima tiitlikaitsja tšehh Jiri Hradil. Pronks kuulus fotofiniši abil ala 14-kordsele maailmameistrile Anton Foliforovile Venemaalt.

MM-võistlused jätkuvad Kesk-Soomes juba homme sprindi-distantsiga. Ülehomme on kavas lühiraja võistlus ning puhkepäeva järel ka pikk rada ning teade.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles