Legendaarset Björndalenit peetakse Hiina poliitprojektiks

Postimees Sport
Copy
Ole Einar Björndalen.
Ole Einar Björndalen. Foto: Jens Meyer/AP/Scanpix

2019. aasta sügisest asusid Hiina laskesuusakoondist juhendama ala legend Ole Einar Björndalen ja tema neljakordne olümpiavõitjast abikaasa Darja Domratševa. Nüüd teatas inimõiguste eest võitlev organisatsiooni Amnesty International, et tegemist on poliitprojektiga.

Amnesty Internationali Norra osakonna juht Jon Peder Egenes ei ütle, et Björndalen või teised ei tohiks Hiinas kõrgepalgalistel ametikohtadel töötada, kuid asjal on tema sõnul üks konks. «Kui inimene selle pakkumise vastu võtab ja temast saab Hiina koondise treener, siis saab ta osaks poliitprojektist, mille ülesanne on näidata Hiina valitsejaid positiivses valguses,» ütles Egenes, vahendab Norra portaal VG.

Varasemalt on näiteks USA, Kanada ja Norra kutsunud üles järgmise aasta veebruaris Pekingis toimuvat taliolümpiat boikoteerima. Kriitikute arvates tuleks Hiina valitsus võtta vastutusele uiguuride kallal korda saadetud repressioonide eest.

Peaaegu kaks aastat tagasi Hiinas tööle hakanud kaheksakordne olümpiavõitja Björndalen ütles toona, et Hiina koondis on väga noor ja perspektiivikas. Paraku aga ei osalenud Hiina eelmisel hooajal koroonaviirusest tingitud piirangute tõttu MK-sarjas ning sportlaste tegelik tase on küsimärgi all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles