Sakslased pooldavad LGBT toetuseks vikerkaare värvidesse ehitud staadionit (9)

Postimees Sport
Copy
LGBT värvides Allianz Arena Münchenis.
LGBT värvides Allianz Arena Münchenis. Foto: TOBIAS HASE/SCANPIX

Jalgpalli EMil on pakkunud ohtralt kõneainet UEFA otsus keelata Münchenis asuva Allianz Arena ehtimine LGBT liikumise toetuseks vikerkaare värvidesse, kui Saksamaa kohtub täna alagrupivooru viimases mängus Ungariga.

Möödunud nädalal võttis Ungari parlament vastu uue homoseksuaalsuse propageerimist keelustava seaduse ning Müncheni linnavolinikud võtsid kohtumise eel vastu otsuse, et kavatsevad seksuaalsete vähemuste toetuseks staadioni ümber ehtida.

Pühapäeval andis plaanile oma heakskiidu Müncheni linnapea Dieter Reiter, kes lubas, et kirjutab loa saamiseks UEFAle.

Euroopa jalgpalliorganisatsiooni seisukoht kõlas aga järgmiselt: «Rassism, homofoobia, seksism ja kõik muud diskrimineerimise vormid on meie ühiskonna häbiplekiks ja esindavad ka jalgpallimaailmas ühte suuremat murekohta.

Sellest hoolimata on UEFA poliitiliselt ja usuliselt neutraalne organisatsioon. Kuna sellel palvel on poliitiline taust saata sõnum Ungari parlamendile, siis ei saa UEFA seda kahjuks rahuldada,» vahendab CNN.

Saksamaa keskkaitsja Mats Hummels andis mõista, et saab UEFA otsusest aru. «Samas on hea, et selliseid teemasid arutatakse avalikult. Hiljuti tuli kapist välja üks NFLi mängija. Tervitan seda ja soovin, et mängijad ei kardaks endast avatud kaartidega rääkida.

Loodan, et kapist välja tulemised saavad spordis varsti tavapäraseks. Muidugi meeldiks mulle näha vikerkaare värvides staadionit, sest sellised väikesed asjad on samm õiges suunas,» vahendas teda Spox.

Ka koondise peatreeneril Joachim Löwil poleks vikerkaare värvides staadioni vastu midagi, kuid tema sõnul on sellisest toetusavaldusest olulisem fakt, et inimesed järgiksid selliseid väärtusi ka oma igapäevaelus.

Suure tõenäosusega kaetakse staadion siiski vikerkaare värvidega, sest UEFA tegi ettepaneku ehtida staadionit näiteks hoopis 28. juunil, mis on Euroopa LGBT kogukonna tähistamise ja demonstreerimise kuupäev, või vahemikus 3.-9. juulini, kui toimuvad selle tähtpäeva raames erinevad pidustused.

Ungari parlament võttis neljapäeval vastu seaduse, mis keelab homoseksuaalsuse propageerimise alaealistele. Seadus võeti peaminister Viktor Orbáni Fideszi partei enamusega parlamendis vastu 157 poolt- ja ühe vastuhäälega. Opositsioon, välja arvatud rahvusliku Jobbiku saadikud, boikoteeris hääletust.

Ungari LGBTQ kogukond näeb selles oma õiguste mahasurumist. Kriitikud juhivad tähelepanu, et seadus, mis keelab LGBTQ-gruppide haridusprogrammid ja reklaami, piirab nii väljendusvabadust kui ka laste õigusi. Veel ei ole teada, missugused karistused on seadusest üleastujatele mõeldud. 

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles