Raja kannatuste rada

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Rajal mõtteainet jagub – võistlus jäi vigastuse tõttu taas väga varakult pooleli.
Andres Rajal mõtteainet jagub – võistlus jäi vigastuse tõttu taas väga varakult pooleli. Foto: Liis Treimann

Andres Raja lootus sise-MMi piletit püüda purunes, kui ta pidi võistluse avaala järel pooleli jätma.


Sprindis saadud reielihase vigastuse tõttu ei tahtnud Raja edasivõistlemisega riskida.

«Tundsin umbes poolel distantsil jalas väikest valu ja jätsin pingutamise pooleli. Kaugushüppe hoojooksu proovisin teha, aga reis andis ikka tunda ja leidsin, et oleks rumal jätkata,» lausus Raja. «Tegemist on ilmselt mingi mikrorebendiga ja suur oht oli lihas päris ära tõmmata. Ei näinud põhjust praegu millegagi riskida.»

Valu reielihases

Raja sai enda sõnul 60 meetris täie jõuga pingutada umbes pool distantsi ning seda arvestades oli aeg 7,05 üsna ootuspärane. Raja isiklik rekord on kümnendiku võrra parem ning aasta eest samal Tallinna jõuproovil seitsmevõistluse isiklikku tippmarki uuendades jooksis ta 7,00. Enne kaugushüpet sai Raja küll massaaži ja tuli ka soojendusele, ent lahkus pärast paari spurti reielihast hõõrudes ikkagi sektorist.

Raja ettevaatlikkus on ka igati põhjendatud, sest reielihase vigastus on talle mitu korda varemgi muret teinud. Samal põhjusel jäid tal mullu avaala järel pooleli nii sise-EM Pariisis kui ka Götzise kümnevõistlus.

Seekordne trauma tuli taas ootamatult, sest kuu aega Lõuna-Aafrikas laagris olnud Raja sõnul jalg seal endast kordagi vähimatki märku ei andnud. «Laagris oli terve kuu kõik korras, sain osaleda kohalikel võistlustel, kus hüppasin näiteks 4.80 teivast ja jooksin 60 meetrit tõkkeid 8,05. Võistluseelsel õhtul trenni tehes ei andnud jalg endast samuti mingit märku.»

Vahetult enne võistlust Lõuna-Aafrika kuumusest Eesti pakase kätte saabumine võiski aga Raja arvates seekord saatuslikuks saada. «Mihkel Mardna leidis sama, aga eks täpsemalt näeb siis, kui esmaspäeval uuring tehakse,» sõnas Raja. «Eks tuleb jalale lihtsalt rahu anda, samas protseduuride kõrval on parim ravi liikumine – ei tohi niisama istuma jääda.»

Tänavusel hooajal eelkõige mõistagi olümpianormi täitmist sihtiv Raja on aga kindel, et tema edasistesse plaanidesse vigastus suurt mõra lüüa ei tohiks, kuna sisehooajale polnud tal niikuinii plaanis suurt rõhku panna. «Nädala pärast on asi kindlasti juba parem, kuigi kiirustada ei maksa.» Mitmevõistlust pole Rajal vähemalt esialgu plaanis talvel rohkem proovida, vaid ta kavatseb osaleda ainult üksikaladel.

Noor mees üllatas

Kahe esimese alaga tõstis koduste kergejõustikusõprade tuju aga Kaarel Jõeväli, kes jooksis 60 meetrit ajaga 6,91 ja hüppas kaugust 7.36. Mõlemad tulemused andsid alavõidu ning Jõeväli kogus oma trumpaladel kokku 1815 punkti.

Kuulitõukega pidi ta liidrikoha loovutama, kuna suutis parimal katsel kirja saada vaid 12.82. Liidriks kerkis hollandlane Eelco Sintnicolaas, kes jooksis 60 meetrit ajaga 7,02, hüppas kaugust 7.22 ja tõukas kuuli 14.23 ning püsis kolme ala järel oma isikliku rekordi (6175 p) graafikus. Kõrgushüpe lõppes Sintnicolaasile aga kurvalt, sest hollandlane ajas algkõrguse 1.86 kolmel katsel maha.

Avapäeva lõpetas liidrina seega ikkagi Jõeväli, kes ületas kõrgushüppes 2.04 ja sai oma kolmanda alavõidu. Nelja alaga on Jõeväli kogunud 3311 punkti. Dmitri Karpov hoiab
2. kohta 3234 punktiga, kolmas on 3211 punktiga uusmeremaalane Brent Newdick.

Jõeväli edestab oma isikliku rekordi graafikut ligi 300 punktiga, kuid tuleb märkida, et tema senine tipptulemus 5116 punkti on tehtud peaaegu kaks aastat tagasi.

Eesti mitmevõistlejad jahivad samal jõuproovil ka talviseid meistrimedaleid. Selles arvestuses on Jõeväli mõistagi kindel liider, talle järgnevad avapäevaga 3039 punkti kogunud Tarmo Riitmuru ja 3019 punkti kokku saanud Maicel Uibo. Üldarvestuses annavad need tulemused 6. ja 7. koha.

Seitsmevõistlus

1. Kaarel Jõeväli    3311
    6,91 – 7.36 – 12.82 – 2.04

2. Dmitri Karpov    3234
    7,11 – 6.90 – 14.95 – 2.01

3. Brent Newdick    3211
    7,08 – 7.14 – 14.39 – 1.95
...
6. Tarmo Riitmuru    3039
    7,33 – 6.84 – 13.68 – 1.98

7. Maicel Uibo    3019
    7,47 – 6.92 – 12.89 – 2.04

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles