VIDEOD ⟩ Väga pika pausi järel kümnevõistlust tegev Õiglane rikkus võistluse rumala veaga

Postimees Sport
Copy
Janek Õiglane ei jäänud kaugushüppega rahule.
Janek Õiglane ei jäänud kaugushüppega rahule. Foto: Tairo Lutter

Kergejõustiku Eesti meistrivõistluste avapäev näitas, et kümnevõistluses ületavad mitu meest tõenäoliselt 8000 punkti piiri, ent olümpiakoondises korrektuure ei tule. 

Tuletame meelde, et Tokyo pileti lunastamiseks oleks tarvis jagu saada Johannes Ermi 8445 punktist. Nii Janek Õiglase, Risto Lillemetsa kui ka Kristjan Rosenbergi jaoks jääb see veel kaugele. 

Kümnevõistluse seis avapäeva järel

1. Kristjan Rosenberg 4258 (võrreldes isikliku rekordi graafikuga (8033) -6 punkti)
2. Risto Lillemets 4116 ((8156), +16)
3. Karl Robert Saluri 4109 ((8137) -159)
4. Janek Õiglane 4015 (8371) -203)

Suurim küsimärk oli võistluse eel Õiglase kohal. Ta tegi viimase kümnevõistluse 2019. aasta oktoobris Doha MMil. Viimastel kuudel on ettevalmistust seganud jalavigastus. Sellele vaatamata olid lootused nädalavahetuse eel kõrged, ent purunesid üsna kiirelt.

Õiglane andis kõvasti punkte ära kaugushüppega, kus läks kirja 7.11. «Tegin väga lolli vea. Inimesed võivad mu üle naerda, aga panin hoojooksule kogemata kaks sammu juurde. Seetõttu läks kogu rütm kehvaks,» selgitas ta. 

Kuigi olümpialootused on sisuliselt kadunud, loodab üle pika aja võistlev Õiglane, et jalg peab vastu ja õnnestub koguda vähemalt 8000 punkti.

Rosenberg alustas võistlust võimsalt, kolme ala järel edestas ta rekordigraafikut 116 punktiga. Kõrgushüppes tuli aga suur tagasilöök, kaotsi läks lausa 18 sentimeetrit. Hoobilt jäi dekatleet 52 silmaga miinusesse. Ebaõnnestumisel oli aga loogiline põhjus.

«Detsembris oli mul hüppeliigese vigastus. Arvan, et sellest ajast saati olen maksimaalselt kolm [kõrgushüppe] trenni teinud. Natuke vähe, et stabiilselt hästi hüpata,» rääkis Rosenberg. 

8000 punkti meestest ainsana edestab avapäeva järel rekordigraafikut stabiilselt esinev Lillemets. «100 meetri jooksus tegin reie tagaosale natuke liiga. Lõi krampi ja oli valus. Ei tea, kuidas lõpuni jooksin. Loodan, et saan homme ilusti edasi teha. Otseselt enam ei valuta, aga ohtlik ikkagi,» elas ta kohe alguses ehmatuse üle. 

Viimastel aastatel profispordist taandunud, kuid endiselt korralikult treeniv Karl Robert Saluri tahab kodupubliku ees lõpetad viimase kümnevõistluse. Muretu polnud aga temagi avapäev. Enne päeva viimast ala, 400 meetri jooksu sai ta kannakõõlusesse süsti. 

«Jalg on all nii pehme, et ei saa üldse aru, mis toimub. Aga loodan, et saan lõpuni,» nentis Saluri. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles