Janek Õiglane: ma pole kunagi enda üle nii uhke olnud. Tean, mis valudes ma võitlesin

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Janek Õiglane.
Janek Õiglane. Foto: Tairo Lutter

Kergejõustiku Eesti meistrivõistlustel jäi Janek Õiglane isiklikule rekordile alla mitmesaja punktiga, pidi leppima teise kohaga, ent jäi ikkagi rahule. Põhjusega, sest ta läbis kümnevõistluse läbi suurte valude. 

Õiglast segab talvest saati labajala vigastus. Ta teadis juba võistluse eel, et midagi lihtsat tulemas pole. Samas ringlesid silme ees Tokyo olümpiarõngad. 

Viimase kümnevõistluse tegi Õiglane 2019. aasta oktoobris Doha MMil. Vähene praktika lõi nüüd ka päris tõsiselt välja.

«Sain aru, et kui kaks aastat ei võistle, oled omadega ikka väga roostes! Minek oli tegelikult väga hea. Üllatavalt hea!» ütles 8055 silma kogunud Õiglane Postimehele.

«Teadsin, et jooksuvorm on kehva. Aga kauguses jäi kõvasti sisse. Kogemata panin kaks sammu rohkem hoojooksuks maha. Kogu hoojooks läks täiesti pekki. Tean, et mul oli 7.50 sees. Olin täiesti rumal. Olen väga pettunud ka odaviskes. Tundsin, et selles alas olen kõvasti arenenud.»

Ta jätkas: «Ütlesin just kergejõustikuliidu presidendile [Erich Teigamägile], et ma pole pärast kümnevõistlust kunagi enda üle nii uhke olnud. Tean, mis valude käes ma võitlesin. Aga sain sellest mentaalselt üle.»

Õiglane sai võistluse eel doktor Madis Rahult kinnituse: kui vigastatud jalg peab vastu, siis hullemaks olukord minna ei tohiks. Nüüd ootab lihtsalt ees pikem puhkus, kuni kolm kuud. Dekatleet plaanib juuli keskpaigani Eestis olla ja seejärel siirduda taas USAsse. 

Janek Õiglane.
Janek Õiglane. Foto: Tairo Lutter

«Tavaliselt teen 400 meetri jooksus kiirendustega soojenduse. Seekord hoidsin pärast kõrgushüpet jääd peal, panin pakud maha ja läksin jooksma. Tõkkejooksu jaoks ei teinud samuti ainsatki kiirendust. Ma pole kaks aastat trennis üle kuue tõkke jooksnud. 1500 meetris tegin 20 meetrit soojendust... Ma ei saanud soojendust teha, sest valu oli nii suur,» avas tablettide toel pingutanud Õiglane tausta. 

«Õnneks võistlusolukorras tekib adrenaliin ja saab ära teha. Olen väga rahul. Hullemaks ei läinud. Olümpiale ei pääsenud, aga pole hullu. Sain vähemalt võistelda. Olen kindlasti edasi arenenud. Puhkan välja. Tuleb vinge aasta!»

Kümnevõistluse Eesti meistriks krooniti uhke isikliku rekordi, 8298 punktiga Kristjan Rosenberg. Kolmas oli karjääri viimase kümnevõistluse teinud Karl Robert Saluri (7883). 

Janek Õiglane (27-aastane, sündinud 25. aprill 1994) Eesti meistrivõistlustel

8055: (11,18; 7.11; 14.95; 2.01; 51,31; 14,92; 45.94; 5.01; 64.91; 4.41,72)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles