55-aastane piin lõppes. Inglismaa noor täht: meid kanti maha, aga tegime ajalugu

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Declan Rice (vasakul).
Declan Rice (vasakul). Foto: CATHERINE IVILL/Pool via REUTERS/Scanpix

Viimased viis kümnendit on sakslased ikka ja jälle Inglismaale tuska valmistanud, kuid tänavusel jalgpalli EMil suudeti needus murda. 

29. juuni õhtul Londonis kuulsal Wembley staadionil peetud lahingu eel oli õhk pingest paks. Inglismaa vutisõprade kuklas vasardas haamer: me pole suurturniiridel Saksamaast jagu saanud 55 aastat, kas õnnetu seeria tõesti jätkub? 

Ei! Kannatlikult tegutsenud koduperemehed kallutasid kaheksandikfinaali mängu viimase veerandtunniga 2:0 enda kasuks, esimese värava lõi Raheem Sterling, teise Harry Kane. 

Ajalooline päev, sest viimati saadi Saksamaast suurturniiril jagu 1966. aasta MMi finaalis, samuti Wembley'l. Tollest aastat pärineb ka inglaste ainus tõsine tiitel. 

Mõistagi tahetakse ka EMi võita, ent sakslaste maha murdmisel on küljes eriline maik. Seda tõestasid ka staadionile peo käima tõmmanud 40 000 pealtvaatajat.

«Teadsime, et peame tegema suurepärase esituse,» ütles avavärava autor Sterling pressikonverentsil. «Enda riigi eest mängimine on alati eriline. Eriti kodusel Wembley'l. Need on imelised hetked.»

Kuigi sihile jõudsid kogenud tegijad, mängib Inglismaa koondises väga olulist rolli ka uus põlvkond. Üheks võtmemängijaks on EMil tõusnud lõhkuv poolkaitsja Declan Rice, kes tegi ilusa partii ka Saksamaa vastu. 

«Paljud kandsid meid juba pärast alagrupiturniiri maha. Meie mängu kritiseeriti, öeldi, et me ei suuda piisavalt skoorida. Aga tõestasime, et nad eksivad,» rääkis 22-aastane Rice. «Kõik rääkisid eelnevatest [Saksamaaga] mängudest, aga meie tegime nüüd ajalugu. Gary Neville ütles, et sellised lahingud pole igapäevased, au oli sellest osa saada.»

Inglased ootavad veerandfinaali vastast Rootsi - Ukraina paarist. Kohtumisel saab silma peal hoida siit! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles