12-aastane poiss purustas males 19 aastat kestnud rekordi

Siim Kaasik
, reporter
Copy
Abhimanyu Mishra
Abhimanyu Mishra Foto: Twitter/@ChessMishra

India päritolu 12-aastasest ameeriklasest Abhimanyu Mishrast sai läbi aegade noorim male rahvusvaheline suurmeister.

Mishra lõi üle Sergei Karjakini 19 aastat kestnud rekordi. Karjakin pälvis suurmeistri tiitli 2002. aastal, olles siis 12 aasta ja seitsme kuu vanune. Mishra sai saavutusega hakkama 12 aasta, nelja kuu ja 25 päeva vanuselt.

«Mulle tundus, et sellest on juba 20 aastat möödas, mida on liiga palju. See rekord pidi purunema. Olin kindel, et varem või hiljem see juhtub. Arvasin, et üks neist India kuttidest saab sellega juba varem hakkama,» lausus rekordist ilma jäänud Karjakin.

«Jah, olen veidi kurb, et rekordi kaotasin. Mis ma ikka valetan. Kuid samas pole mul mingisugust probleemi teda õnnitleda. Loodetavasti jätkab ta malega ja temast saab tippmängija. Soovin talle kõike paremat,» lisas Karjakin.

Mishra täitis suurmeistri staatuse jaoks vajalikud kolm normi Budapestis, kus osales mitme kuu vältel erinevatel turniiridel. Esimese normi täitis ta aprillis ning teise mais. Kolmanda ja täitis ta oma viimasel turniiril enne äralendu.

Eestlastest on rahvusvahelise suurmeistri tiitli pälvinud Paul Keres (1950), Jaan Ehlvest (1987), Lembit Oll (1990), Mihhail Rõtšagov (1997), Kaido Külaots (2001), Igor Švõrjov (2006), Meelis Kanep (2006), Aleksandr Volodin (2011) ja Ottomar Ladva (2016).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles