Hooaja avavõistlusel maailmarekordi jooksnud Warholm: mul on paagis veel kütust

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Karsten Warholm.
Karsten Warholm. Foto: ANNIKA BYRDE/AFP/Scanpix

Norralane Karsten Warholm haaras neljapäeva õhtul enda nimele 400 meetri tõkkejooksu maailmarekordi, kui läbis Oslo Teemantliiga etapil staadioniringi 46,70ga. 

«Ma teadsin kogu aeg, et säärane kiire aeg on mu kehas olemas. Selline tunne oli mul juba tükk aega, kuid sa ei tea kunagi, kas see kõik ka õnnestub, sest üks asi on seda teada, kuid teine asi reaalselt rajale minna ning teha,» sõnas värske rekordimees pärast võistlust Euroopa alallidu pressiteenistusele.

«Tegemist oli mu hooaja esimese jooksuga, seega ma usun, et mul on paagis veel kütust. Olümpialgi võib võiduks olla tarvis maailmarekordit: väga palju suurepäraseid kutte tuleb sinna võistlema ning kulda sihtima,» jätkas ta. 

Kodumaa ringhäälinguga rääkides lisas Warholm, et tegelikult on maailmarekord teda juba tükk aega kummitanud. «Mul oli sellest juba täiesti siiber. Mul oli kõriauguni ainuüksi selle kuulmisest, seega otsustasingi selle enda nimele haarata. See on imeline tunne ning teha seda kodupubliku ees – enam paremaks minna ei saagi,» lausus kahekordne maailmameister.

Varasem maailmarekordiomanik (46,78ga) Kevin Young jälgis jooksu otsepildis. Ta võttis pärast võistluselt kiiresti ka Warholmiga ühendust, et talle õnne soovida. Ent seda tehti mõistagi spordimehelikult ehk kergelt lõõpivalt.

«Sa oled mulle nüüd kuuspaki võlgu,» kostis Young esimese asjana, mille peale Warholm vastas: «Ootan seda väga, sa oled legend!»

«Sina olid see, kes selle tippmargi nii kõrgele lükkas. Sa olid toona oma ajast ees ning see, kes ala uuele tasemele viis,» jätkas norralane staadionil tehtud videokõne vahendusel.

«Samad sõnad,» kostis Young vastu. «Sina oled GOAT (greatest of all time ehk kõigi aegade parim). Sina oled ainus, kes on jooksnud kolmel korral alla 47 sekundi: ainus mees siin planeedil, kes on seda suutnud.»

Kuigi maailmarekordist jäi Young nüüd ilma, sai ta eile õhtul ennast siiski veel lohutada. «Vähemalt on olümpiarekord [46,78] veel minu nimel,» lausus ta kõne lõpetuseks muheledes.

Warholmi rekordijooks oli väga kõrgetasemeline. Teiseks jäänud brasiillase Alison dos Santose aeg 47,38 tähistab Lõuna-Ameerika tippmarki. Hooaja parima jooksu tegi ka kolmandaks jäänud türklane Yasmani Copello (48,86).

Norra pealinnas oli stardis ka olümpiahooajal väga head minekut näitav Rasmus Mägi. Sel hooajal 48,49 jooksnud eestlane – tema nimel olev riigirekord on 48,40 – sai Oslos kirja 48,96 ning lõpetas Copello selja taga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles