MM-etapp toob Eestisse üle saja tipptasemel tsiklimehe

Postimees Sport
Copy
Stiilinäide 2020. aasta Enduro GP Estonialt.
Stiilinäide 2020. aasta Enduro GP Estonialt. Foto: Raido Kull

16.–18. juulini toimub esmakordselt Kuressaares enduro maailmameistrivõistluste etapp. Rohkem kui 150 maailma kiiremat endurosõitjat ligi 20 riigist selgitavad omavahel parimad üheksas masinaklassis.

Geograafilise läheduse ja ala populaarsuse tõttu naaberriikides on oodata suurt hulka võistlejaid Skandinaaviast.

«Meil on suur au korraldada enduromaailma tippsündmus Eesti motospordi sajandal juubeliaastal,» ütles Enduro GP Estonia peakorraldaja Veiko Biene.

Enduro GP Estonia nimeline võistlus on MM-sarja etapp teist korda. Esimene kord sõideti Eestis maailmameistrivõistluste punktidele Tallinna ümbruses 2018. aastal. Kogu maailma tabanud pandeemia tõttu lükkus algselt 2020. aastale planeeritud Enduro GP Estonia Saaremaal edasi aasta võrra. Eelmisel aastal aga sõit ettevalmistatud radadel päris ära ei jäänud — Kuressaares ja lähiümbruses toimus enduro Eesti meistrivõistluste etapp, mille ülesehitus oli sarnane MM-ile.

«Jah, seal oli päris palju liiva, aga see ei olnud ka meeletult kiire; oli palju keerulisi kurve, mina nautisin sõitu,» ütles möödunudaastane võitja, mitmekordne maailmameister Eero Remes.

Tänavu juuli keskel Saaremaal toimuv võistlus on MM-kalendris kolmas etapp. Eelnevalt sõideti juunis Portugalis ja Itaalias. Maailmameistrivõistluste üldliider on peale kahte etappi inglane Brad Freeman.

Eestlastest teeb terve hooaja kaasa Priit Biene (Yamaha, Johansson MPE), kes saavutas Portugali etapil klassis Open 4T teise koha, Itaalias aga võitis. Kokkuvõttes on Biene enne Saaremaa võistlust oma klassi liider. «Itaalias saadud võit andis lisamotivatsiooni kodusel võistlusel veel enam pingutada,» ütles Priit Biene.

Lisaks Bienele osaleb mitu eestlast maailma karikavõistluste arvestuses ainult Saaremaa võistlusel. Samuti toimub võistlus Eesti sõitjatele kohalikus arvestuses, kus on kindlasti oodata rohket osavõttu nii meilt kui lähiriikidest.

Enduro on maastikul sõidetav motospordiala, mille klassikaline võistlus kestab kaks päeva. Ühe võistlusringi pikkus Enduro GP Estonial on 55 km, sõiduaeg 2 tundi ja 5 minutit, päevas läbitakse vähemalt kolm ringi. Igal ringil on neli kiiruskatset. Nii laupäeval kui ka pühapäeval lõpetab päeva atraktiivne publikukatse, mis on reede õhtul võistluse vägevaks avapauguks. Pärast iga ringi antakse aeg tsiklite putitamiseks.

Enduro GP Estonia info publikule

Võistluskeskus ehk paddock: Kuressaares Raiekivi säärel. Samas on ka start ja finiš ning laupäeva ja pühapäeva õhtul võitjate autasustamine kohe pärast võistluse lõppu.

Auhinnapoodium: Keskväljakul. Siin toimub reede õhtul võistluse pidulik avamine koos paraadiga Raiekivi säärelt keskväljakule.

Publikukatse ehk Super Test: Kuressaare supelranna läheduses

Krossikatse: Kaarma krossirada

Enduro katse 1: Oriküla rallikrossirada

Enduro katse 2: Vana-Sauvere teel

Üritus on pealtvaatajatele tasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles