ANDMEREVOLUTSIOON ⟩ Eesti tipud on omaks võtnud trendi, mis vallutab maailma

Christopher Krutto
Copy
Võrkpallimängu ajal pole harv näha, kuidas treenerid ja mängijad vaatavad arvutist statistikat. Sel pildil teevad seda juhendaja Alar Rikberg (paremal) ja sidemängija Kert Toobal.
Võrkpallimängu ajal pole harv näha, kuidas treenerid ja mängijad vaatavad arvutist statistikat. Sel pildil teevad seda juhendaja Alar Rikberg (paremal) ja sidemängija Kert Toobal. Foto: Kristjan Teedema

Viimastel aastatel on märgatavalt suurenenud mitmesuguste statistiliste näitajate arvukus spordimaastikul ja nende tõlgendamine on saanud üha tähtsamaks. Tippspordis võib sporditiimi ridades olla palgal kümneid analüütikuid ning ehkki Eesti tipptiimidel sellist võimekust ei ole, proovitakse ka Maarjamaal üha enam spordianalüütika eeliseid ära kasutada.

Jalgpalli Eesti valitseva meistri FC Flora spordidirektor Norbert Hurt tunnistas, et ei oska täpselt öelda, kui palju vutiklubisid Eestis statistiliste andmete analüüsiga tegeleb, kuid tegu on tõusva trendiga.

«Oleme ise loomas testimissüsteemi, kus paneme paika, milliseid näitajaid tahame mõõta ja miks ning milliseid järeldusi saame nendest teha. Üheks põhjuseks on see, et saame selle abil jälgida mängijate arengut alates kõige väiksematest. Esindusmeeskonna ja duubli puhul saame määratleda statistiliste andmete abil mängija võimekuse mingil positsioonil mängimiseks kõrgemal tasemel ja hinnata mängija perspektiivi välismaal,» seletas Hurt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles