Flora peatreener heast lähtekohast, usaldusväärsest Sappinenist ja parandamiskohast

Henry Lääne
, sporditoimetuse juht
Copy
FC Flora peatreener Jürgen Henn.
FC Flora peatreener Jürgen Henn. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Valitsev Eesti jalgpallimeister Tallinna Flora alistas Meistrite liiga esimese eelringi avalahingus 2:0 Hiberniansi. Võitjate peatreener Jürgen Henn märkis pärast mängu pressikonverentsil, et vastased kaitsesid punase kaardi hetkeni väga kompaktselt ja sundisid Flora rünnakud äärtele.

Flora oli avaminutitest saadik domineerivam pool. Esimese 45 minuti jooksul valmistasid Malta klubi kaitsjatele paksu peavalu ääremängijad Henrik Ojamaa ja Sergei Zenjov, kellest esimesel oli 15. minutil hea võimalus oma leivaisa juhtima viia. Väravavaht Nicholas Vella ei suutnud püüda Markus Soometsa kauglööki ning lahtise pallini jõudis esimesena Ojamaa, kuid tema sooritus lendas üle värava. Tõsi, Vella tegi lööginurga vaat et olematuks.

Teisel poolajal pani Flora sisse teise käigu. Tõele au andes tundus, et Hiberniansi mehed väsisid üha enam, mis on osati ka arusaadav. Kui Eesti liigahooaeg käib, siis Maltal mitte ja Flora vastased olid enne teisipäeva õhtust lahingut pidanud vaid kolm sõpruskohtumist. Hiberniansi väsimus ilmutas end nii kaitses kui ka rünnakul: küll ei suutnud nad võita kahevõitlusi, küll jäid vasturünnakud lahjaks, sest edurivimehed ei teinud sisuliselt ühtegi head sööstu.

Umbes 80. minutil hakkas Lilleküla staadionil tohutult vihma sadama.
Umbes 80. minutil hakkas Lilleküla staadionil tohutult vihma sadama. Foto: Eero Vabamägi

Malta klubi elu tegi raskemaks poolkaitsja Raphaeli punane kaart. 68. minutil niitis ta umbes 25 meetri peal maha Rauno Sappineni ning kõigest kuus minutit hiljem võttis brasiillane paremal äärel maha Ojamaa. Raphael polnud küll kohtuniku otsusega nõus, kuid tegelikult polnud tal ühtegi põhjust kobiseda.

Flora suutis Hiberniansi vähemusse jäämise kärmelt ära kasutada. 75. minutil andis poolkaitsja Martin Miller vasakult äärelt hea palli karistusalasse, kus terve õhtu kaitsjatega maadelnud ründaja Sappinen selle peaga võrku koksas.

Jürgen Henni hoolealused haistsid, et eduseisu pole põhjust nautida, sest teine värav niigi haavatud vastase vastu teeks olukorra kordusmänguks oluliselt soodsamaks. Flora hoidis survet peal ning ka 80. minuti paiku alanud tihe padukas ei kärpinud nende tiibu.

Flora ründas ja ründas ning Vella pidi tegema head tööd. 89. minutil oli aga ka tema võimetu. Pall jõudis nurgalöögist vasakkaitsja Marco Lukkani, kes andis väga hea söödu karistusalas olnud Sappinenile. Kesktormaja keeras näoga värava suunas, oli Vellaga silmitsi ega eksinud – pall maandus kindlalt väravas ja 2:0 eduseis polnud helesinine unistus. Muide, üleminutitel jätkas Flora survet ning tabas korra ka posti.

Rauno Sappinen tõestas taas, miks on ta Flora esiründaja.
Rauno Sappinen tõestas taas, miks on ta Flora esiründaja. Foto: Eero Vabamägi

Märkida tasub sedagi, et tegelikult polnud Hiberniansile ühtegi väga ohtlikku võimalust. Flora suutis nende mängu muljet avaldavalt hästi pärssida.

«Vastane kaitses punase kaardi hetkeni väga kompaktselt ja tugevalt ega lasknud meid keskelt põhimõtteliselt üldse läbi. Pidime murdma äärte kaudu,» alustas Henn.

«Avapoolajal oli Ojamaal sajaprotsendiline võimalus ning meil oli paar väga head momenti veel. Ei saaks öelda, et meil üldse välja ei tulnud, tuli lihtsalt raskelt. Võib-olla võinuks avapoolajal julgemalt keskvälja kasutada, aga tegime teiseks poolajaks oma korrektuurid.»

Henn lisas, et Flora mehed suutsid vastaseid väsitada. «See polnud mäng, kus vastane pakub ruumi ja leiame ladusalt võimalusi. Nad teadsid, mis on nende tugevused. Küpsetasime neid piisavalt ning nad hakkasid eksima, eks see punane kaart väsimuse tõttu tuligi.»

Küll pole peatreener oma hoolealuste tegutsemisega sada protsenti rahul. Näiteks oli Floral 13 nurgalööki, kuid üleliia ohtlikuks need ei osutunud. «Kindlasti peame tsenderdusteks mõtlema järgmiseks mänguks parema plaani. Mingites momentides jäi väga vähe puudu, et olla ohtlikud.» Tõsi, tasub märkida, et Flora teine värav tuli nurgalöögi olukorrast, kui pall mängiti karistusalast väljaspool olnud Lukkale, kes selle Sappinenile edasi söötis.

Miks ei teinud Flora aga ühtegi vahetust? Henn vastas: «Otseselt ei paistnud vajadust. Pärast 1:0 väravat tundus, et võistkond tundis üleolekut ning nad leidsid kohe hea rütmi. Pärast punast kaarti ei tahtnud ma ka kohe vahetust teha, sest soovisin näha, mis hakkab toimuma. Üsna kiiresti lõime värava, ma ei tahtnud rütmi kohe muuta, sest väljakul olijad leidsid üles vastase haavatava koha.

Oleks Rauno Alliku olnud, kes on euromängudes kogenud, oleks temaga saanud midagi võib-olla muuta. Peamine põhjus oli siiski, et polnud selget vajadust vahetuse järele.»

Ääremängija Alliku osas selgus teisipäeval, et ta peab minema põlve meniskivigastuse tõttu väikesele operatsioonile. 

Vutilahingut jälgis staadionil 1804 pealtvaatajat.
Vutilahingut jälgis staadionil 1804 pealtvaatajat. Foto: Eero Vabamägi

Mõistagi jagus Hennil kiitust ka Sappineni suunas. «Temale saab loota, kui on väravaid vaja. Ta ei paista alati kõige rohkem silma, aga lõpuks on tal ründajale omane väravavaist ja kui saab võimalusi, siis üldjuhul ikka realiseerib. See näitab, et teda tuleb usaldada.»

Hibernians võõrustab Eesti esiklubi 13. juulil ning kohtumine algab Eesti aja järgi kell 19. Floral on võimalus teha ajalugu, sest nad pole kunagi varem pääsenud Meistrite liigas teise eelringi.

«Ühtepidi peame olema valmis selleks, et vastased võivad Maltal teha midagi teistmoodi,» sõnas Henn. Mäng on kunstmurul, nad peavad ründama ega ole alla andnud. Peame olema valmis väga kõvaks võitluseks, aga oleme kätte võidelnud korraliku lähtekoha.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles