Koduväljakueelis eksisteerib mõneti ka autorallis

Henry Lääne
, sporditoimetuse juht
Copy
Martin Järveoja (vasakul) ja Ott Tänak rõõmustamas mulluse Rally Estonia poodiumil, kus oli kõrgeim aste nende päralt.
Martin Järveoja (vasakul) ja Ott Tänak rõõmustamas mulluse Rally Estonia poodiumil, kus oli kõrgeim aste nende päralt. Foto: Postimees Grupp/Scanpix Baltics

Autoralli MM-kalendris on mitu etappi, mis toimub ühe või teise sõitja kodumaal. Tiitlipretendentidest ei saa tänavu kodupubliku ees kihutada vaid Toyota roolikeeraja Elfyn Evans, sest pikalt Walesis peetud Suurbritannia MM-võistlus jäi ära.

Ott Tänak naudib koduradasid Rally Estonial, MM-sarjas rekordilised viis korda teiseks jäänud Thierry Neuville Belgias Ieperi rallil ja seitsmekordne maailmameister Sébastien Ogier hooaja avaetapil Monte Carlos. Ametlikult on selle ralli kõrval küll Monaco lipp, kuid viimastel aastatel on võistluskeskuseks Gapi linn Prantsusmaal, kust Toyota mees on pärit.

Spordimaailmas on pikalt uuritud, kas koduväljakueelis on müüt või tegelikkus. Näiteks võeti 2015. aastal Uus-Meremaal luubi alla 1890 ragbimatši vahemikus 1970–2015 ning leiti, et keskmiselt oli kodumeeskonna kaukas 25 ja külaliste arvel 18,5 punkti. See on 35-protsendiline ehk vägagi märkimisväärne vahe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles