Maraton on koostegemise rõõm!

, TÜ ajakirjadustudeng
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abielupaar Priit ja Kairit Reiman 2012. aasta jaanuaris.
Abielupaar Priit ja Kairit Reiman 2012. aasta jaanuaris. Foto: Erakogu

Parajalt krõbedal, ent päikselisel laupäeva hommikul saan kokku suurte spordisõprade Priit Reimani ja tema abikaasa, Kairit Reimaniga.

Siira ja inspireeriva vestluse käigus räägime koostegemise rõõmust, spordist ning sellest, kuidas tuua liikumise võlud võimalikult paljude peredeni. «Liikumine annab energiat», sõnab aktiivne tartlanna Kairit, kes võtab juba teist aastat koos abikaasa Priiduga ette kõikide Tartu Nelikürituse lühidistantside läbimise. 2012. aastal on esimeseks verstapostiks juba vähem kui kuu aja pärast toimuv 41. Tartu Maraton, mis annab suusa-, jooksu- ja rattaspordiaastale võimsa alguse.

Kõrvaltvaatajast spordiinimeseks
Aastaid oli Kairit käinud Priitu, kes spordiga pikemalt ja regulaarsemalt tegelenud, maratonihommikul rajale viimas, teeraja ääres veepudeliga ootamas ja ikka kaasa elamas, kuni mõtles: «kaua võib? Ilus loodus – lumi sädeleb ja päike paistab – ikka tahad ju ise ka suusad alla panna!». Pärast teise lapse saamist hakkas Kairit ka ise teadlikumalt treenima ja nii see läks.

Nähes naist nii tublilt sporti tegemas, otsustas Priit, et üheskoos millegi nimel treenimine on hea viis, kuidas veeta naisega väärtuslikku aega. «Ma oleks ju võinud jätkata üha tugevamalt treenimist ja täismaratonide võistlustempoga läbimist, aga mind võlus just naisega koos treenimine ja võistlemine -  Koos liikumise rõõm!», sõnab Priit. Tema sõnul on Tartu Neliküritus tänuväärne üritus, kuna annab tohutu emotsionaalse laengu ja sunnib aastaringselt liigutama. „Ja eks ma ole kindel, et üsna pea läheme me koos ka pikkadele distantsidele!“ muheleb Priit.

Koos teevad Kairit ja Priit umbes 3 korda nädalas pooleteise tunni pikkuse treeningu: suusatavad, käivad ujumas, jooksmas, jõusaalis, suvel rattaga sõitmas - teevad kõike, mis annab hea enesetunde. Ja kui jääb mõni treening vahele, pole hullu.

Maratoniemotsioon
Tartu suusamaraton on abikaasadel kujunenud aasta suurimaks spordisündmuseks. Selleks et rajal suusk paremini libiseks, soovitab Priit panna rõhku suusatehnikale: „Nauding tuleb just sellest, kui ei rassi ega rabele, vaid suunad oma energia libisemisesse - suusatad liueldes ja naudid,“ sõnab Priit.

Maratoniusku on ka Kairit, kelle hinnangul on maratonide läbimine äärmiselt meeliülendavaks kogemuseks: «Mis see kõik inimestele annab: oma tervisest hoolimine ja koostegutsemise energia.“
Eredalt on paaril meeles eelmise aasta Tartu Maratonile sõit, kui õige eheda emotsiooni saamiseks mindi ühisbussiga Tartust Otepääle. Seal oli vahvaid inimesi, kelle suuskadel olid kilekotid otsas, peale kirjutatud „Tartu Maraton 1987. „See tõi sinna bussi seda mõnusat vanade tõrvatud suuskade hõngu,» ütleb Priit ja Kairit lisab «Me olime nii rahul, et bussiga läksime!»

Diivanist ukseni ja edasi juba puhas lõbu!
Kairiti ja Priidu suur soov on, et sport leiaks tee võimalikult paljude inimeste südamesse. «Tahame innustada suusatama ka neid, kes on pidanud aastaid tagasi suusatunnis suusatama nii, et veremaitse suus. „Öeldi, et nüüd on suusatund. Mindi koos suusatama ja jääd üksi sinna järve peale, tuul puhub, külm on ja teistele järgi ei jõua,“ kirjeldab Kairit ja lisab: „Väga paljudel on sellest tekkinud suusatamisesse  paus. Kuid kui sa leiad järsku kellegi, kes näitab sulle, et tegelikult on suusatamine üks tants ja meditatsioon, siis sa armud ära!»

Siinkohal kiidab Kairit oma meest: «Ma arvan, et kui igal naisel oleks selline mees või pereliige, kes nii palju toetab – nii emotsionaalselt kui füüsiliselt – ja innustab, siis küll naised treeniksid rohkem.»


Mida öelda innustuseks teistele? «Alati leiab võimaluse. Tuleb endas see barjäär murda. Kõige raskem osa on ikkagi diivanist ukseni – see, mis pärast hakkab on juba puhas fun!» Ideaalne võimalus alustamiseks on Tartu Neliküritus 2012, mis saab alguse juba 19.02, kui sõidetakse 41. Tartu Maraton, mis on ideaalne võimalus alustada koos kaaslasega põnevat teekonda rahvaspordi vallas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles