Rally Estonia publikuhuvi üle ei kurda, punktikatse on mõtlemise koht

Karl Mihkel Eller
Copy
Ott Tänak tuli punktikatsel esimeseks, kuid hilisemates kommentaarides jäi ta uue katse osas kriitiliseks.
Ott Tänak tuli punktikatsel esimeseks, kuid hilisemates kommentaarides jäi ta uue katse osas kriitiliseks. Foto: Sander Ilvest

Tänavusel Rally Estonial ei saatnud Ott Tänakut ja Martin Järveojat edu, kuid sellest hoolimata kogunes kiiruskatseid vaatama tublisti rohkem rahvast kui eelmisel aastal. Tänakule oli pinnuks silmas pühapäeval kavas olnud uus punktikatse, mis meenutas tema sõnul rohkem nõukogude aega kui ilusat ja rohelist kuvandit, mida Eestist soovitakse pakkuda. Ralli korraldajad eesotsas Urmo Aavaga möönavad, et arenguruumi jagub.

Otsepilt Tartu valla nime kandnud Rally Estonia 24. kiiruskatsest jõudis kümnete miljoniteni üle maailma. Ülekande kontseptsioon oli üles ehitatud Eesti rahvuskangelasele Kalevipojale, kes ka virtuaalselt raja kõrvalt rallisõitjatele kaasa elas. Võrreldes ülejäänud katsetel nähtud Lõuna-Eesti ilukaadritega, suurte metsamassiivide ning ilusate põldude ja mägedega ei näinud punktikatse visuaalselt ülemäära atraktiivne välja. Tänaku intervjuust jäi mulje, et tegemist oli lihtsalt raha mahaviskamisega, korraldajate arvates aga asi nii hull polnud.

Rally Estonia peakorraldaja Urmo Aava jäi viimase katse üldmuljega rahule ning tõi esile, et kogu kontseptsioon töötati välja koostöös Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusega (EAS) ja WRC ülekandetiimiga. Tema sõnul oli ühte teletootesse vaja kombineerida Tartu linn, Emajõgi, Eesti Rahva Muuseum (ERM), hooldusala ja finišipoodium, mis polnud sugugi lihtne ülesanne. «Kõiki neid asju pole võimalik füüsiliselt liigutada. Ainuke asi, mida teha sai, oli tuua punktikatse linnale lähemale. Seda me tegimegi. Inimvõimetel on teatud piirid. Arvan, et sellel teletootel, mis maailma läks, polnud küll midagi viga,» ütles Aava intervjuus Postimehele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles