Ärev poliitiline olukord ei luba Valgevene tiimidel osaleda Balti Keti velotuuril

Postimees Sport
Copy
Balti Keti velotuur 2020.
Balti Keti velotuur 2020. Foto: Taavi Sepp

Ärev poliitiline olukord ja pagulaskriis Leedus ning Lätis ei luba Valgevene rattatiimidele startida Balti Keti velotuuril. Surve vastava otsuse langetamiseks tuli meeskondadele siseriiklikult.

Pärast Balti Keti velotuuri taaselustamist 2011. aastal pole sarnast pinget varasemalt õhus olnud. Valgevene tiimid on mitmepäevasõidul tihti osalenud, ka rahvuskoondisena, ent tänasel päeval ei ole see kõik enam iseenesest mõistetav.

«Kahetsusväärne, et sportlased on jäänud poliitiliste tõmbetuulte keerisesse,» tunneb muret velotuuri peakorraldaja Allar Tõnissaar, vahendatakse võistluse pressiteates. «Eks me oleme kõik päevauudistega kursis ja teame, mis Valgevene-Leedu ja Valgevene-Läti suunal toimub. Tahaks sporti ja sportlasi poliitiliste sündmuste mõjudest säästa, aga see tundub olevat võimatu. Väga deja vu tunne, täpselt nagu mullu. Nädalaga kuivas tiimide arv 29-lt 19 peale.

Lisaks poliitilistele probleemidele kärpis meeskondade arvu viisa bürokraatia ning karmistunud eri riikide sisesed pidevalt muutuvad koroonapiirangud. Kergekäeliselt ei andnud keegi alla, aga kui tiimis on eri kontinentide sportlasi, siis tänase paberimajanduse ületamine võibki osutuda liigkeeruliseks,» tõdeb Tõnissaar.

UCI 2.2 kategooria mitmepäevasõit stardib reedel, 20. augustil Tallinnast ja kulmineerub pühapäeval, 22. augustil Valgas. Kolme päevaga läbitakse üle 500 kilomeetri.

Velotuur haarab endaga Harjumaa, Tartumaa ja Põhja-Läti

1. etapp, 20. august HARJUMAA Tallinn (Pirita) – Tallinn (Pirita), 165 km

Vahefinišid – Raasiku (19,5 km) ; Ülgase (127,7 km) ; Pirita (144,7 km)

Kohad, kust trass läbi põikab – Maardu, Kostivere, Raasiku, Anija, Soodla, Kiiu, Kuusalu, Kupu, Kolga, Kolgaküla, Loksa, Pedaspea, Pudisoo, Tsitre, Muuksi, Soorinna, Soitme, Valkla, Haapse, Kaberneeme, Kaberla, Koogi, Jõelähtme, Manniva, Kostiranna, Ülgase, Kallavere, Muuga.

2. etapp, 21. august TARTUMAA Ülenurme – Lange Motokeskus, 159 km

Vahefinišid – kruusalõigul (53,0 km) ; Lange Motokeskus (83,3 km) ; kruusalõigul (131,6 km)

Kohad, kust trass läbi põikab – Aardlapalu, Aardla, Lange, Tõõraste, Vana-Kuuste, Igevere, Mõra, Kõivuküla, Roiu, Uniküla, Kurepalu, Melliste, Hammaste, Kriimani, Kitseküla, Kurista, Paluküla.

3. etapp, 22. august PÕHJA-LÄTI Valga/Valka – Valga/Valka, 167 km

Vahefinišid – Strenči (28,4 km) ; Mazsalaca (91,0 km) ; Rūjiena (112,7 km)

Kohad, kust trass läbi põikab – Kalnstaldoti, Saule, Šalkas, Strenči, Kaijas, Rūpnieki, Valmiermuiža, Annasmuiža, Sprosti, Kruzes, Kapteines, Matiši, Milites, Jaunate, Mazsalaca, Tiši, Rūjiena, Karki, Härgmäe, Jaunrukeli, Valka.

Täpsema info etappide ajagraafiku kohta leiab Balti Keti velotuuri kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles