Soomes mängiv afgaani jalgpallur: mu pere sai napilt Kabulist minema, kuid teiste sugulaste asukohast pole mul aimugi

Postimees Sport
Copy
Fareed Sadat (sinises) mängimas Soome noortekoondise eest.
Fareed Sadat (sinises) mängimas Soome noortekoondise eest. Foto: Twitter/@fareedsadat7

Kabulis sündinud Fareed Sadat kolis Soome 12-aastaselt lootuses, et ühel päeval saab ta naasta kodumaale. Nüüd tunnistas ta, et ei tea, kas see võimalus üldse enam kunagi tekib.

2010. aastatel põgenesid Soome sajad afgaanid. Kui mõni aasta varem Soome jõudnud Sadati isal lubati riiki järele tuua pere, siis jõudis Soome ka nooruke Fareed. Pere kolis Espoosse, kus vanemad elavad tänaseni.

Vaid nädal enne Afganistanis olukorra teravnemist külastas Sadati pere sünnimaad. «Nad jõudsid tagasi Soome mõne päeva eest. Õnneks jõudsid nad koju enne, kui Kabul langes. Minu sugulased elavad endiselt Afganistanis, nende asukohast pole mul aimugi,» ohkas Sadat intervjuus Ilta-Sanomatele.

Jalgpalluri arvates näib Afganistani olukord väga trööstitu. «Olukord on väga kurb. Kui ameeriklased teatasid, et nad lahkuvad, siis oli atmosfäär lootusrikas, et Afganistan saab ise hakkama. Ameeriklased olid riigis olnud 20 aastat ja kulutanud palju raha. Kohe pärast nende lahkumist juhtus täpselt sama, mis eelmine kord. Taliban võttis riigi üle mõne nädalaga.»

23-aastane Sadat mängib profijalgpalli Oulus. Noorteklassis esindas ta Soome koondist, kuid on ametlikel andmetel mõne kohtumise mänginud ka Afganistani jalgpallikoondises.

Kuigi Sadatil on Soome kodakondsus ja ta räägib vabalt soome keelt, siis tahaks ta ühel päeval tagasi Afganistani minna. «Olen alati unistanud, et saaksin rahus tagasi oma riiki minna. Saaksin seal jalgpalli mängida ja näha sugulasi. Olen seda terve elu oodanud, kuid nüüd ma ei tea, kas see võimalus üldse enam kunagi tekib,» ütles Sadat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles