Vandenõuteoreetikud said kõva kondi hambusse – kas Eesti hiljutine vastane tegi MM-valikturniiril suure kokkuleppemängu?

Toimetas Ville Arike
Copy
Põhja-Makedoonia korvpallurid tähistamas esmaspäeval saadud võitu Šveitsi üle.
Põhja-Makedoonia korvpallurid tähistamas esmaspäeval saadud võitu Šveitsi üle. Foto: Nikola Krstic via www.imago-images.de/Scanpix

Eile lõppenud korvpalli MM-valikturniiri Euroopa tsooni eelkvalifikatsioonist pääsesid edasi enam-vähem need meeskonnad, kes pidid seda tegema. Küll kulges väga kahtlaselt ühe alagrupi viimane mäng.

Mängiti kolmeliikmelistes alagruppides, järgmisele etapile pääses iga grupi kaks paremat. F-grupis oli enne viimast mängu Põhja-Makedoonial ja Šveitsil 2 võitu, Slovakkial 1. Mängisid Põhja-Makedoonia ja Slovakkia, kvalifikatsiooniturniir toimus Skopjes ning makedoonlased olid avaringis peetud omavahelise mängu võitnud 22 punktiga.

Nüüd oli viimase mängu eel makedoonlaste korvide vahe +23, Šveitsil -4 ja Slovakkial -19. Slovakkia pidi teise koha saamiseks võitma vähemalt 15 punktiga. Ning kui lõpusireen kõlas, näitas tabloo neile sobivat tulemust 88:72...

Slovakkia sai vajalikud kaks punkti 17 sekundit enne lõppu pealtpanekust. Põhja-Makedoonial eksis viimasel viskel – ja ka kahel eelmisel rünnakul – 17 punktiga suurimaks korvikütiks tõusnud Kristijan Nikolov.

See tähendas, et kõik meeskonnad kogusid 2 võitu ning paremusjärjestuse määras üldine korvide vahe. Põhja-Makedoonial jäi see +7, Slovakkial -3, õnnetul Šveitsil, kelle saatus polnud enam enda kätes, -4.

Slovakkide resultatiivsemate seas oli 13 punkti kogunud endine Rapla mängumees Mario Ihring. 23 punktiga kerkis suurimaks korvikütiks Michael Fusek.

Põhja-Makedoonia on Eesti koondisele tuttav vastane, nendega madistasime talvel lõppenud EM-valiksarjas. Et makedoonlased jäid alagrupis viimaseks, tuligi neil nüüd MMi eelkvalifikatsioonis mängida.

Vana Maailma kuulsaim ja kõmulisim samalaadne juhtum toimus 1993. aasta EMi lisavalikturniiril Wroclawis, kus Poola ja Valgevene pidid viimases voorus mängima sobiva tulemusega, et ise edasi pääseda ja aasta varem olümpiapronksi võitnud Leedu konkurentsist kukutada. Sellega said nad ka suurepäraselt hakkama. Leedulased said EMilt eemalejäämises süüdistada küll ainult iseennast, sest turniiri nähti hõlpsa jalutuskäiguna, paljud tugevamad jäid eemale ning, nagu öeldakse – kes käskis Valgevenele 8 punktiga kaotada ja vastastele võimaluse kätte mängida?

Tagasi praeguse MM-eelkvalifikatsiooni juurde.

C-grupist said edasi Rootsi ja Portugal (mõl 3 võitu), viimaseks jäeti Luksemburg (0).

D-grupp: 1. Läti 4 võitu, 2. Valgevene 2, 3. Rumeenia 0.

E-grupp: 1. Montenegro 4 võitu, 2. Island 2, 3. Taani 0.

Iga grupi kaks paremat pääsesid põhivalikturniirile, kuhu olid juba koha kindlustanud 24 järgmise aasta EM-finaalturniiril osalevat meeskonda, sealhulgas Eesti.

Valiksari läheb lahti novembris, alagruppide koosseisud loositakse 31. augustil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles