Käsipallikoondis loositi MM-valiksarjas kokku Soome, Gruusia ja Suurbritanniaga

Toimetas Ville Arike
Copy
Eesti meeste käsipallikoondis.
Eesti meeste käsipallikoondis. Foto: Eesti käsipalliliit

Euroopa Käsipalliliidu peakorteris Viinis loositi 2023. aasta meeste MM-valiksarja esimese etapi alagrupid. Eesti koondis sai 2. alagrupis vastasteks Soome, Gruusia ja Suurbritannia. Teisele etapile pääseb kaks paremat.

2023. aasta jaanuaris Rootsis ja Poolas pääseb 32 osaleja hulka tosin Euroopa koondist. Lisaks kahele korraldajamaale teenis otsepääsme tänavu jaanuaris maailmameistriks kroonitud Taani. Kuni kolm meeskonda pääseb MMile järgmise aasta EMilt. Ülejäänud kohad jagatakse välja kaheetapilise valikturniiriga.

Loosimise eel Eesti oli asetatud teise tugevusgruppi, ent ohtlikke vastaseid võis loosiratas tuua ka madalamatest nelikutest. Soome, Gruusia ja Suurbritanniaga kokkusattumist pidas Eesti koondise peatreener Thomas Sivertsson heaks loositulemuseks.

«Võinuks minna ka hullemini, sest näiteks meist madalamale olid asetatud hiljuti väga head taset näidanud Kosovo, Fääri saared ja Kreeka. Naaberriigiga vastamisi minna on alati eriline. Suurbritannial on vähe tipptasemel kogemusi. Gruusiast tean vähem,» tegi Sivertsson käsipalliliidu pressiteate vahendusel kiire analüüsi.

Gruusiaga kohtus Eesti valikmängudes kolmel korral aastatel 2014-2015 ning korra võitis, kaotas ja viigistas. Suurbritannia vastu on kirjas kaks võitu ja kaotus. Põhjanaabritega on Eesti vastamisi läinud üle 30 korra, ent viimane valikmäng jääb üheksa aasta taha ja viimane maavõistluski aastasse 2014, mil Riias tehti 24:24 viik.

MM-valikmängudeks on planeeritud kolm akent novembris ja jaanuaris, kuid ühte gruppi loositud alaliidud peavad nüüd otsustama, kas mängitakse kodus-võõrsil süsteemis kuus mängu või ühes riigis kolmemängulise turniirina. 2. alagrupis sai loosi alusel võimaliku turniiri korraldamisõiguse Gruusia, aga võimalikud on teistsugusedki kokkulepped.

«Lihtne oleks öelda, et mulle meeldiks kodus-võõrsil mängida, aga tänases koroonaolukorras tuleb arvestada paljude asjaoludega. Üldiselt arvan, et soosikutele oleks parem, kui mängitakse kuus mängu – kui mõni kohtumine lähebki aia taha, on rohkem võimalusi vigade paranduseks,» hindas Sivertsson.

«Eesmärk saab olla ainult kahe parema hulka pääs ning valiksarja järgmisse faasi edenemine. Väljakutse on alagrupp igal juhul, aga loodame kokku saada parima võimaliku koosseisu ja jätkuvalt areneda. Viimastest valikmängudest on juba parajalt aega möödas, ootan põnevusega,» lisas 56-aastane rootslane.

MM-kvalifikatsiooniturniiri Euroopa valiksarja esimese etapi alagrupid:

Alagrupp 1: Belgia, Türgi, Kreeka, Kosovo

Alagrupp 2: Soome, Eesti, Gruusia, Suurbritannia

Alagrupp 3: Rumeenia, Iisrael, Küpros, Moldova

Alagrupp 4: Läti, Itaalia, Luksemburg, Fääri saared

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles