30 aastat tagasi: Eesti esimesed medalid taasiseseisvunud riigina

Copy
Orienteeruja Sixten Sild 1998. aastal Otepää MK-etapil.
Orienteeruja Sixten Sild 1998. aastal Otepää MK-etapil. Foto: Ain Protsin

Täna on Eesti taasiseseisvumise 30. aastapäev. Selle aja jooksul on Eesti sportlased võitnud palju medaleid ja esimesi ei oodatud kaua.

Kolm päeva pärast Eesti taasiseseisvumist, 23. augustil, 1991. aastal, tuli Sixten Sillal Tšehhis toimunud orienteerumise maailmameistrivõistlustel startida veel Nõukogude Liidu lipu all, aga tavarajal saavutatud pronksmedaliga algas taasiseseisvunud Eesti medalite rida. Kui võistlusprotokolli järgi sai Sild pronksi veel Nõukogude sportlasena, siis pjedestaalil oli ta juba Eesti sinimustvalge dressiga, kirjutab ERRi spordiportaal.

«Enne autasustamisele minekut veel tuletati koondisejuhtide poolt meelde, et milline on see õige värv, mis seljas peab olema, aga loomulikult oli selleks ajaks Eesti Vabariik juba olemas ja eestlastel oli meie koondise dresse ka kaasas, leidus ka selline, mis mulle ka selga sobis. Siis ei olnud enam pidamist,» ütles Sild.

Kolm ja pool kuud hiljem tuli ka Esimene sinimustvalge all võidetud medal. Indrek Sei teenis Gelsenkirchenis toimunud EM-il ujumise lühiraja Euroopa meistrivõistlustel 100 meetri kompleksujumises pronksi ning seisis uhkelt pjedestaalil, kui Eesti lipp oli vardas. Lõpuprotokolli jäi igavene kiri, et selle medali on võitnud Eesti Vabariigi sportlane.

Tagasi üles